Вашингтон

ММФ објавио три прогнозе за Украјину

  • Извор: Б92
  • 12.12.2023. 15:41

Међународни монетарни фонд (ММФ) објавио три сценарија развоја привреде Украјине у зависности од тога колико ће трајати сукоби у тој земљи.

Основни сценарио предвиђа да ће се конфликт у Украјини окончати до краја 2024. године, наводи се на веб-страници ММФ-а.

Ако се то обистини, украјинска привреда ће следеће године порасти у распону између три и четири одсто, а у 2025. години ће убрзати раст на 6,5 одсто, преноси "Комерсант".

Негативан сценарио је заснован на претпоставци да ће се сукоби наставити до краја 2025. године, што би значило да ће украјински БДП сљедеће године пасти за пет одсто у 2024. години и стагнирати у 2025. години.


Додик: Мора се показати и на дјелима ко је за ЕУ, а ко не

Додик: Мора се показати и на дјелима ко је за ЕУ, а ко не

Позитиван сценарио за економски развој Украјине не наводи датум завршетка конфликта и претпоставља да би привреда Украјине, уз висок ниво инвестиција, миграциони прилив и раст продуктивности, могла да порасте за 10 одсто у 2025. години.

ММФ очекује да ће украјинска економија ове године порасти за 4,5 одсто, што је знатно више од претходне прогнозе, која је предвиђала раст између један и три одсто.

Организација се сједиштем у Вашингтону је истовремено саопштила да је одобрила другу ревизију кредитног програма за Украјину, која омогућава исплату од око 900 милиона долара.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: