Милорад Додик

"Могући јефтини руски гас привлачи стране компаније у Српску"

  • 22.12.2023. 22:22

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је порастао број компанија заинтересованих да послују у Српској због информације да Српска може да добије гас од Русије јефтиније него што је то у Европи.

Наводећи да је у посљедњих мјесец дана 17 средњих и великих компанија било на разговору о изградњи нових производних погона, Додик је констатовао да их је привукла информација да Република Српска може да добије гас од Руса за 480 долара, док га Европа плаћа 2.000.

"Разумљиво је да су људи тражећи јефтинија мјеста производње чули да имамо тај гас, а наш хендикеп је чињеница да 15 година не можемо да добијемо срамну сагласност да цјевовод прође испод Дрине", истакао је Додик и додао да због тога нема гаса у Бањалуци и не може се заинтересованим страним компанијама понудити бенефит у виду јефтиног гаса.

Према његовим ријечима, све опструкције из Сарајева у вези са цјевоводом су намјерне како би сутра причали да у Републици Српској ништа не ваља и да пропада.

"Гдје год покушате нешто да урадите, они то зауставе", рекао је Додик.

Додик је навео да је његов нови састанак са предсједником Русије Владимиром Путином био договорен за 4. новембар, али да је руски предсједник тада имао источну турнеју.

"Сада мени одговара да се пролонгира састанак јер видим да Русија јача економске, политичке и војне позиције. Када разговарате са човјеком који је један од најмоћнијих лидера свијета веома је важно да је доброг расположења. За нас је сасвим довољно што је недавно рекао да дијели иста мишљења о БиХ са руководством Српске", рекао је Додик вечерас за БХТ1.

Он је подсјетио је да никада није оспоравао пројекте за Федерацију БиХ /ФБиХ/, али да бошњачка страна намјерно зауставља пројекте у Републици Српској.

"Они мисле да је ово БиХ. Није", поручио је Додик и подсјетио да је предсједник странке "Народ и правда" Елмедин Конаковић у Бањалуци дочекан звиждуцима 25. новембра, који се у ФБиХ прославља као "дан државности БиХ".

Додик је додао да Војин Мијатовић, који је као Србин у федералној Влади, то чини ради бенефита и да је питање када ће се повући у Београд или у Бањалуку.

"Зашто је отишао из Републике Српске, зашто га СНСД није могао трпјети? Зато што је у свему гледао свој лични интерес, подметао, доводио, инкриминисао", рекао је Додик и закључио да Мијатовић реално никога не представља.

Додик је свима који хоће да има БиХ поручио да се врате на Устав и да се договарају са легитимним представницима народа.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.