Рекордна добит у 2023. години

Мтел лидер телекомуникационе индустрије по исплати дивиденде

  • Извор: АТВ
  • 20.02.2024. 17:52

Са 50% исплате нето добити својим акционарима, Мтел држи лидерску позицију међу европским телеком оператерима када је ријеч о исплати дивиденде. Иако је одлука ове компаније да за 2022. годину не исплати дивиденду у стопроцентном износу утицала на вриједност акција на Бањалучкој берзи, економски стручњаци и данас је оцјењују као пословно једино исправном.

Подсјећања ради, Мтел је годинама исплаћивао комплетну добит својим акционарима што је, према мишљењу економиста, била јединствена пракса. Према јавно доступним подацима, просјечан рацио исплате дивиденде у телекомуникационој индустрији за 2022. годину износио је 39%, по чему је Мтел и даље компанија која исплаћује највећу дивиденду својим акционарима. 

Иако финансијски извјештаји за 2023. годину нису комплетирани, Мтел је у првих девет мјесеци прошле године биљежио стабилан раст нето добити од 15%. Из ове компаније су крајем године саопштили да је 2023. по свим показатељима рекордна што је, како кажу, потврда исправности одлуке да се дио добити инвестира у компанију и њену финансијску консолидацију.

Према објављеним анализама удружења економиста „Банкарство-Интелиџенс-Финансије-Економија“, ЕБИТДА маржа Мтел-а је и у 2022. години била готово 50% док телеком оператери попут Телекома Аустриа, Деутсцхе Телекома или неких других регионалних компанија имају зараду, исказану на овај начин, испод 40%. Ово би, према анализама економиста, требало да осигура предност Мтел-а у вредновању акција и њиховој тражњи, али и потврди значајно већу способност зарађивања новца, мјерено са ЕБИТДА маржом, него у осталим телеком оператерима.

Осим раста добити, Мтел је у прошлој години продајом антенски ступова повећао ликвидност компаније док будући раст трошкова по основу изнајмљивања инфраструктуре неће нарушити његову профитабилност. Наставком политике аквизиција, односно куповином компаније Трион Тел, Мтел је учврстио своју позицију и купио активу која ће допринијети расту профитабилности.

Економски стручњаци сматрају да цијена акција није показатељ стварног пословања компаније због неразвијености Бањалучке берзе и релативно малих трговања, а да добит, број корисника и нове аквизиције показују да је Мтел у озбиљном успону.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)