Rast

Nafta poskupila pet odsto prošle nedjelje

  • Извор: Танјуг
  • 10.01.2022. 09:58

Cijene nafte su danas nastavile rast na azijskom trgovanju zbog poremećaja isporuka iz Kazahstana i Libije, koji su nadvladali procjene da će brzo globalno širenje omikron soja virusa korona ukočiti rast potražnje za gorivom i rezultovati viškom ponude na tržištu.ast

Evropska nafta Brent je poskupila za 24 centa ili 0,3 odsto, na 81,99 dolara po barelu na trgovanju u 7:30 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je cijena američke nafte WTI porasla za 22 centa, takođe za 0,3 procenta, na 79,12 dolara po barelu, izvještava Rojters.

Cijene nafte su prošle nedjelje porasle za 5 odsto zbog protesta u Kazahstanu koji su poremetili željeznički transport i pogodili proizvodnju na najvećem naftnom polju Tengiz, kao i zbog redovnog remonta naftovoda u Libiji, što je uticalo na pad pumpanja na 729.000 barela dnevno sa prošlogodišnjih visokih 1,3 miliona barela dnevno.

Najveća kazahstanska mješovita naftna kompanija Tengizševroil (TCO) postepeno povećava proizvodnju kako bi dostigla normalan obim produkcije na polju Tengiz, nakon što su protesti ograničili pumpanje posljednjih dana, saopštio je operater Ševron u nedjelju.

Zapadni analitičari za tržište nafte takođe spekulišu oko navodno mogućeg napada Rusije na Ukrajinu, što bi, kako kažu, moglo da poremeti izvoz ruske sirove nafte u Evropu i dodatno pogura naviše cijene "crnog zlata".

Podršku cijenama nafte pruža i rastuća globalna tražnja i manje povećanje ponude od očekivane iz Organizacije zemalja izvoznica nafte, Rusije i saveznika, iliti grupe OPEK+.

Proizvodnja nafte u zemljama članicama OPEK-a je u decembru porasla za 70.000 barela dnevno u odnosu na prethodni mjesec, što je znatno ispod količine od 253.000 barela dnevno koliko im je sporazum alijanse OPEK+ dozvoljavao da povećaju.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина