Posao vrijedan više od dvije milijarde dolara

Najveća švajcarska banka kupila Credit Suisse

  • Извор: Кликс
  • 19.03.2023. 18:59

Nakon nekoliko dana pregovora, najveća švajcarska banka UBS kupila je Credit Suisse nakon što je prihvaćena ponuda u iznosu većem od dvije milijarde dolara.

Ugovor o dionicama između švajcarskih banaka trebao bi biti objavljen do ponoći.

"UBS će platiti više od 0,50 franaka po dionici, daleko ispod zaključne cijene od 1,86 franaka koliko je iznosila u petak. Švajcarska nacionalna banka pristala je ponuditi kreditnu liniju likvidnosti od 100 milijardi dolara Credit Suisseu kao dio sporazuma", piše Financial Times.

Takođe, britanski list je saopštio kako je UBS pristao na ublažavanje klauzule o značajnim nepovoljnim promjenama koja bi poništila poslove ukoliko dođe do rasta kreditnog rizika.

Još ranije, švicarski zvaničnici su naglasili kako će izmijeniti zakon kojim bi se zaobišlo glasanje dioničara o pitanju kupoprodaje banke s obzirom na krizu u kojoj se nalazi Credit Suisse. Ovakva odluka izazvala je veliko negodovanje dioničara koji su izjavili da je ovakav način kupoprodaje primjer negativnog korporativnog poslovanja.

"Ne mogu vjerovati da će naši članovi i dioničari biti sretni zbog ovoga. Nikada nisam vidio da su takve mjere preduzete. To pokazuje koliko je situacija loša", poručio je Izvršni direktor Ethos fondacije Vincent Kaufmann koji predstavlja švicarske penzione fondove koji posjeduju između tri i pet posto dionica u obje banke.

Nakon što su u Americi u posljednjih nekoliko dana ugašene dvije važne banke u tehnološkom sektoru, Credit Suisse je saopćio kako se takođe nalazi u teškoj finansijskoj situaciji te da je potrebno pod hitno spasiti banku.

S obzirom na to da je ova švicarska banka od izuzetne važnosti za cjelokupno evropsko tržište, Švicarska nacionalna banka pristala je na izdavanje pozajmice od 40 milijardi dolara kojom se trebao obezbijediti spas banke. Međutim, ova mjera nije bila dovoljna te su se u posljednjih nekoliko dana organizovali pregovori o prodaji ove banke UBS-u što se na kraju i realizovalo.

Тагови: