TSMC

Najveći svjetski proizvođač čipova podiže cijene

  • Извор: Агенције
  • 26.08.2021. 18:07

Tajvanski proizvođač čipova TSMC podići će cijene čipova 10 do 20 odsto, izvijestio je američki poslovni list Vol strit žurnal, pozivajući se na upućene izvore.

Najveći proizvođač čipova u svijetu planira podići cijene najsofisticiranijih čipova oko 10 odsto, dok će oni standardni, koje koriste klijenti poput proizvođača automobila, poskupjeti oko 20 odsto, piše list.

Više cijene stupiće na snagu u većini slučajeva krajem ove ili iduće godine, izvijestio je Vol strit žurnal, što bi trebalo značiti veće cijene i za kupce elektroničkih uređaja.

TSMC nije odmah odgovorio na upit Rojtersa da komentariše ovaj izvještaj.

Nestašica poluvodičkih čipova koči industriju širom svijeta, pa su proizvođači automobila smanjili proizvodnju, a proizvođači elektroničkih uređaja teško drže korak sa snažnom potražnjom za telefonima, televizorima i igračkim konzolama, koju je potaknula pandemija covida-19.

Tajvanska kompanija objavila je u julu da će nestašica čipova za automobile postupno biti ublažena u trećem tromjesečju, pa će njezini klijenti lakše disati, dodavši ipak da bi tijesni proizvodni kapaciteti mogli zadavati probleme i u idućoj godini.

Tajvan ulaže maksimalne napore kako bi riješio problem globalne nestašice poluvodiča, izjavila je u utorak ministarka privrede Vang Mei-hua nakon razgovora s novoimenovanim de fakto američkim ambasadarom u Taipeiju.


Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.