Staša Košarac

Naredne sedmice o zabrani izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta iz BiH

  • Извор: СРНА
  • 31.05.2022. 15:09

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministar Staša Košarac najavio je za narednu sedmicu sastanke sa predstavnicima nadležnih ministarstava i privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH, na kojima bi trebao biti usaglašen model i pokrenute procedure definisanja odluke koja bi rezultovala zabranom izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta.

Košarac je naglasio da se moraju obezbijediti uslovi kako bi sirovina ostajala u Republici Srpskoj i FBiH u korist domaće drvoprerađivačke industrije.

"To će istovremeno omogućiti i jeftiniju cijenu energenata za grijnu sezonu, što je primaran interes svih građana", zaključio je Košarac.

Košarac je u pisanoj izjavi naveo da postoji spremnost da odluka o zabrani izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta bude upućena Savjetu ministara na razmatranje.

"Apsolutni prioritet Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u aktuelnom mandatu je zaštita domaće proizvodnje i od te politike nećemo odustati. Shodno takvom opredjeljenju, uvijek smo motivisani da na adekvatan način, u koordinaciji i saradnji sa nadležnim entitetskim ministarstvima, tretiramo akte koji se odnose na uvođenje određenih zaštitnih mjera, prvenstveno u interesu svih građana i poslovne zajednice u Republici Srpskoj i FBiH", rekao je Košarac.

Košarac je naveo da pitanje privremene zabrane izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta treba integralno posmatrati i usvojiti jedinstvenu odluku.

On je naveo da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa još nije dobilo zvaničan akt od Vlade FBiH, ali očekujo da će zahtjev biti dostavljen u što skorijem vremenskom roku, kako bi se u koordinaciji sa nadležnim entitetskim tijelima pokrenule potrebne procedure.

"Stoga smatram da je neophodno bez ikakvih uslova usvojiti ranije predloženu odluku o zabrani izvoza oblovine, te sa nadležnim entitetskim ministarstvima usaglasiti model u vezi sa zabranom izvoza ogevnog drveta i peleta", rekao je Košarac i dodao da ministarstvo na čijem je čelu podržava napore entitetskih tijela na ublažavanju negativnih efekata brojnih izazova usljed poremećaja na globalnom tržištu.

On je podsjetio da su ranije predlagana rješenja koja se odnose na uvođenje zaštitnih mjera, poput odluke o privremenoj zabrani izvoza oblovine, kako bi se pomoglo domaćoj drvoprerađivačkoj industriji, koja se godinama suočava sa problemom nedostatka sirovine na tržištu.

"Nažalost, praksa je pokazala da u Savjetu ministara nismo imali razumijevanje kod dijela ministara iz Federacije BiH, koji su bili protiv uvođenja ovakvih zaštitnih mjera", naveo je on.

Košarac je rekao da je uvođenje ovih zaštitnih mjera dobar model i najbolji pokazatelj zaštite domaće proizvodnje i interese građana.

"Države iz okruženja, prvenstveno Srbija, već su usvojile ovakve mjere. Nema razloga da i mi ne postupimo isto", istakao je Košarac. 

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.