Nemionovnost

Neophodno povećati plate u realnom sektoru

  • Извор: АТВ
  • 02.04.2023. 19:15

Moramo da tražimo rješenja za povećanje plata i to u realnom sektoru, poručuje predsjednik Republike Srpske. To, kaže Milorad Dodik, uz stimulaciju koju država mora da obezbijedi. Bitno je da zadržimo radnike, da pokažemo da se ovdje može raditi i zaraditi.

“Republika danas ima najveći broj zaposlenih otkad postoji, a to je preko 290.000, tako da se odmičemo od situacije kada smo imali jednak broj zaposlenih i penzionera. U isto vrijeme je odgovornost prema zaposlenima vidljiva kroz povećanje prosječne plate. Ona je preko 1.200 KM, što govori o tome da i taj trend u Srpskoj raste polako, ali sigurno, ne ugrožavajući poslovanje”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Dodik: Moraju se tražiti rješenja za veće plate u realnom sektoru

Dodik: Moraju se tražiti rješenja za veće plate u realnom sektoru


Povećanje plata je neminovnost, poruka je iz Sindikata uslužnih djelatnosti. Ako do toga ne dođe, upozoravaju, ostaćemo bez radnika.

“Ako znamo da je sad potrošačka korpa oko 2.400KM, a prosječna plata skoro duplo manja, znači povećanje od nekih minimalno 30% sadašnje prosječne plate je neminovnost”, istakao je Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske.

Svjesni su toga i poslodavci. Evidentno je, kažu, da plate u Srpskoj rastu posljednjih godina. Dobro je, poručuju, što se osim javnog, počelo razmišljati i o privatnom sektoru.

“I da će kroz mjere podrške, koje će, pretpostavljam, ići kroz smanjenje oporezivanja rada pomoći da se ovaj trend i dalje nastavi. Evidentno je da, da bi zadržali ovdje radnike i povećali zadovoljstvo građana, moramo raditi na njihovom povećanju”, rekao je Saša Trivić predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Kolike su zaista satnice u EU?

Kolike su zaista satnice u EU?

Neophodno je suzbiti sivu ekonomiju i fenom kovertre. Prijedlog Sindikata uprave je uvesti najniže poreske osnovice. 

“Šta to znači - da radnica koja radi u prodavnici za kasom, ne može biti prijavljena ispod 1.000 KM. Jako je bitno da radnici shvate da je sadašnja prijava na koliko se plaćaju njima doprinosi od krucijalne važnosti za njihovu treću životnu dob, jer na osnovu toga će se njima preračunavati penzije”, naveo je Božo Marić, predsjednik  Sindikata uprave Republike Srpske.

Povećanje, kažu, ne može biti ispod 15-20% u ovoj godini. Preduzeća u Srpskoj lani su ostvarila dobit veću od tri milijarde KM. 

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм