Miodrag Brdar

Nije ugroženo poslovanje "Jelsingrad Livara"

  • 21.06.2019. 19:26

Slovenci prodaju svoj dio u "Jelsingrad Livaru", ali to ne ugrožava naše poslovanje ni radna mjesta, kaže generalni direktor Miodrag Brdar. 

Preduzeće nije u krizi i nije ugrožen njegov opstanak, poručuju iz uprave, a u to se uvjerio i ministar Petar Đokić. Slovenci, većinski vlasnici, prodaju su najavili još prije dvije godine. Za sada nema zainteresovanih kupaca, a rok za kupovinu akcija je produžen do 4. jula. 

"Nama to neće sigurno uticati na proizvodnju. Može samo da nam donese bolje. Logično da će livnicu čelika preuzeti firma koja će se baviti dalje sa proizvodnjom čelika. Automatski znači da će dovesti nove kupce, investicije, mislim da može biti samo bolje", ističe Milorad Brdar, generalni direktor "Jelšingrada".   

Vlada nije razmatrala opciju da bude kupac akcija, ali pomoćiće će "Jelšingrad Livaru" koliko je u našoj moći, poručio je ministar Đokić poslije sastanka sa menadžmentom i obilaska proizvodnih pogona. Da je Vlada bila stroga u primjeni propisa da naplata nagomilanih obaveza bude izvršena prinudnim putem, preduzeće bi već 2015. godine prestalo sa radom. 

Zbog tog poteza oni su od 2015. godine do danas izmirili 1,7 miliona maraka obaveza. Dio proizvodnog programa "Jelšingrad Livara" može da bude plasiran i u industrijske kapacitete u Srpskoj. 

"Pokušaćemo da kroz kontakte koje imamo vani, preporučimo Livar za zaključenje novih ugovora i ja se nadam da ćemo i u tom smislu imati rezultate negdje u tom dijelu ove godine. To je bio cilje posjete, da to kažem ovdje", rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva.  

"Jelšingrad Livar" oko 75 odsto proizvodnje izvozi na tržište zapadne Evrope, a najveći dio u Italiju, Njemačku, Španiju i Francusku. Imaju jake reference jer rade za francuske željeznice i velike njemačke kompanije."Jelšingrad Livar trenutno zapošljava 140 radnika. 

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)