Анкета

Њемачка је у рецесији

  • Извор: Агенције
  • 18.03.2024. 17:36

Бруто домаћи производ Њемачке смањиће се за 0,1 посто у првом кварталу ове календарске године.

Анкета коју је Bloomberg спровео међу економистима показује ревизију наниже у односу на очекивања од прије мјесец дана, која су показивала стагнацију. Бундесбанка је такође истакла да је Њемачка вјероватно у шестомјесечном паду, иако је наглашено да је ”озбиљнији пад мало вјероватан”.

Слично томе, Министарство привреде је саопштило да већина истраживачких института ”очекује да ће БДП поново пасти у првом кварталу 2024. године“.

"Упркос позитивним трендовима у индустријској производњи, грађевинарству и спољној трговини на почетку 2024. године, још се не назире примјетан економски опоравак", наведено је у мјесечном извјештају Министарства привреде.

"То је због континуиране слабе домаће тражње, високих трошкова финансирања и још увијек пригушеног расположења међу приватним домаћинствима и компанијама", додаје се.

Испитаници у истраживању такође су смањили своју прогнозу за цијелу 2024. те сада очекују збирни раст од тек 0,1 посто.

То је у складу са упозорењем министарства да се „примјетан економски узлет не очекује до касније у години, пошто стопе инфлације и даље падају, плате и приходи расту, тржиште рада остаје стабилно и подстицај спољнотрговинске размјене расте“.

Подаци који треба да буду достављени ове седмице могу донекле побољшати расположење економиста. Предвиђа се да ће се ЗЕВ анкета о очекивањима у уторак и индекс пословне климе у петак побољшати, преноси Biznis.rs.

"Њемачка економија се суочава са огромним изазовима. Изгубљени су јефтина енергија из Русије, продајна тржишта у Кини, али и готово бесплатна америчка гаранција безбједности", појаснило је Мартин Белчев из FrontierViewa.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм