Успорен развој

Њемачка пада: Једна земља "прескаче" економску силу

  • 04.01.2024. 08:26

Очекује се да ће њемачка економија наставити да успорава у наредним годинама.

Према новом извјештају Центра за економска и пословна истраживања (ЦЕБР), своје мјесто четврте највеће економије препустиће Индији 2027. године.

Истраживање каже да ће пад Њемачке на пето мјесто бити резултат њеног ослањања на руску енергију у покретању свог производног сектора, преноси РТ.

Нови шок у Њемачкој: Произвођач аута вјероватно гаси радна мјеста

Нови шок у Њемачкој: Произвођач аута вјероватно гаси радна мјеста

"Значај производног сектора значи да је Њемачка посљедњих година више изложена препрекама на страни понуде, посебно због пораста глобалних цијена енергије 2022. Зависност Њемачке од Русије у погледу снабдијевања енергијом погоршала је ово питање", написао је ЦЕБР.

Према извјештају, изложеност шоку цијена енергије помогла је да се подстакне инфлација у највећој економији ЕУ. Цијене су порасле за очекиваних 6,3% у 2023. години, што је пад у односу на раст цијена од 8,7% забележен у 2022. години, али и даље чврсто изнад недавних просјека.

"Повишена инфлација је допринијела ослабљеној потрошачкој моћи и посљедично је смањила активност потрошача", наводи се.

Очекује се да ће се бруто домаћи производ земље смањити за 0,4% у 2023. години.

Хаос у Њемачкој: Више од 300 ухапшених, младић погинуо

Хаос у Њемачкој: Више од 300 ухапшених, младић погинуо

"Са изузетком пада изазваног пандемијом у 2020., ово представља најслабији раст Њемачке од 2009. године", написао је ЦЕБР, напомињући да проблеми на страни понуде и слабија потрошња снага је допринела овом паду производње.

Други фактор који је допринио контракцији било је строже окружење каматних стопа. ЦЕБР је предвидио да ће се њемачка привреда вратити на раст у 2024. години, по стопи од 0,7%, са даљим убрзањем у 2025. години.

Осим тога, у извештају се такође наводи да ће се глобални БДП више него удвостручити, на 219 билиона долара до 2038. године, подстакнут "наставком експанзије у претходно неразвијеним економијама док сустижу и престижу традиционално богатије земље". Вијетнам, Бангладеш и Филипини су проглашени за најбрже растуће међу већим економијама.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм