Robert Saverin

Njemačka: Ruska zabrana izvoza nafte neće uticati na našu ekonomiju

  • Извор: Анадолија
  • 28.12.2022. 17:31

Portparol Ministarstva ekonomije i zaštite okoliša Njemačke Robert Saverin izjavio je da ruska zabrana prodaje nafte i naftnih derivata onima koji učestvuju u primjeni gornje granice cijene ruske nafte neće imati uticaja na njemačku ekonomiju.

Saverin je na konferenciji za novinare podsjetio da se Njemačka od proljeća pripremala da odustane od ruske nafte.

Komentarisao je i odluku Rusije kojom se zabranjuje snabdijevanje naftom i naftnim derivatima država koje učestvuju u primjeni gornje granice cijene ruske nafte.

"Ne želim kazati da je to nebitno, ali u praksi zaista nije bitno", naglasio je Saverin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je juče dekret kojim se od 1. februara 2023. godine zabranjuje snabdijevanje sirovom naftom i naftnim derivatima zemalja koje se pridržavaju ograničenja cijena ruske nafte. Dekret predviđa da zabrana traje pet mjeseci.

"Zabranjene su isporuke ruske nafte i naftnih derivata stranim pravnim i fizičkim licima, pod uslovom da je u ugovorima za te isporuke direktno ili indirektno predviđeno korištenje mehanizma fiksiranja maksimalne cijene“, navedeno je u predsjedničkom dekretu.

Dokument je objavljen na Vladinom portalu i stranici Kremlja uz napomenu da ustanovljena zabrana važi za sve faze snabdijevanja do krajnjeg kupca.

Naftne sankcije protiv Rusije stupile su na snagu 5. decembra, kada je zaustavljena isporuka ruske nafte pomorskim putem u Evropsku uniju.

Članice G7, EU i Australija su ostalim kupcima nametnuli ograničenje gornje cijene na 60 dolara za barel i uvele su zabranu svojim kompanijama da pružaju usluge transporta i osiguranja za tankere koji prevoze naftu iz Rusije po cijeni većoj od 60 dolara.