Берлин

Њемачки послодавац тражи 20.000 радника: Нуди бонус добродошлице

  • Извор: Агенције
  • 19.12.2023. 10:21

Након што је посљедњих година банка Комерцбанка у Њемачкој укинула много радних мјеста, сада тражи 20 хиљада нових радника.

За ступање у радни однос нуди до 3.000 евра.

Након година реструктурирања, укључујући укидање хиљада радних мјеста, Комерцбанка у Њемачкој сада запошљава нове раднике у великом броју.

До 2034. банки ће вјероватно требати нешто мање од 20 хиљада нових радника, рекла је директорка људских ресурса за њемачке медије.


Додик за Ла Стампу: Српски народ је увијек угрожен, Европа се мијеша у наше унутрашње одлуке

Додик за Ла Стампу: Српски народ је увијек угрожен, Европа се мијеша у наше унутрашње одлуке

"Биће врло тешко пронаћи довољно особља на тренутном тржишту рада", рекао је менаџер који у Комерцбанци ради од јануара 2023. године, преноси "Тпортал".

Бонус од 1.500 евра

У источној Европи банке сада исплаћују бонусе за нове раднике који износе између 1.000 и 3.000 евра.

У Њемачкој бонус за сваког новог радника износи 1.500 евра.

"У идућих десет година, многи ‘бејби бумери’ који раде у нашој банци ће отићи у пензију. Томе се додаје природна флуктуација, која ће се повећавати”, рекла је директорка људских ресурса.

"Како не би смањивали пословање, сваке године морамо да запослимо око 2.000 нових радника – отприлике половину њих у Њемачкој, а другу половину на локацијама у иностранству као што су Лођ, Праг, Софија и Куала Лумпур. То је једини начин на који можемо да одржимо планирани број радних мјеста с пуним радним временом, који остаје константан на око 36 хиљада у цијелој групацији”, објаснила је.

Хитно траже раднике

Од преузимања посрнуле Дресднер банке усред финансијске кризе 2008, Комерцбанка је примарно усмјерена на мјере штедње и отпуштање особља.


Како спремити пасуљ а да вас не надима: Потребан један састојак

Како спремити пасуљ а да вас не надима: Потребан један састојак

Недуго након што се придружио Комерцбанци, главни извршни директор Манфред Кноф, који је на дужности од почетка 2021, најавио је смањење за 10 хиљада сталних радних мјеста широм свијета.

"Протеклих 15 година карактеришу нас програми смањења броја радника. Од преузимања Дресднер банке 2008, једно реструктурирање слиједило је друго”, рекла је директорка.

"Сада се крећемо у потпуно другом смјеру. Морамо привући пуно људи који су на тржишту рада – и то великом брзином”, додала је.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: