Novčanica od 500 evra ostaje u opticaju

  • 16.11.2020. 16:53

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da novčanica od 500 evra ostaje u opticaju.

U saopštenju je navedeno da ne postoji nikakva najava Evropske centralne banke da bi novčanica od 500 evra mogla biti povučena iz opticaja.

"Ta novčanica se može koristiti za sve legalne transakcije - menjački poslovi, polaganje na štednju u bankama, korišćenje za dozvoljena plaćanja u zemlji i plaćanja u inostranstvu. Novčanica apoena 500 evra zakonito je sredstvo plaćanja u zemljama Evropske monetarne unije, baš kao i svi drugi apoeni novčanica evra, serije "A"", piše u saopštenju.

Iz NBS pojašnjavaju da su u opticaju istovremeno dvije serije novčanica evra i da su, uprkos staroj, odnosno seriji "A" sa sedam apoena, u opticaju i novčanice evra iz serije "B".

"U okviru serije "A" se nalazi sedam apoena, odnosno novčanica od 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 evra. U okviru serije "B" nalazi se šest apoena, odnosno novčanica, ali bez onog od 500 evra. U seriji B Evropska centralna banka neće puštati u opticaj novčanice od 500 evra jer je primećeno da je apoen 500 evra serije A često korišćen u nezakonitim transakcijama", navodi se u saopštenju.

Тагови:
  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)