Поскупљење

Нове цијене пекарских производа у Српској: Пецива поново "скочила"

  • Извор: Независне
  • 15.03.2024. 07:42

Пекарски производи у већини пекара у Републици Српској додатно су поскупјели, истичу наши саговорници из пекарског сектора, те увјеравају да би у наредном периоду цијене требало да мирују.

Наиме, како је за “Независне новине” рекао Саша Тривић, власник компаније “Крајина клас”, у чијем саставу послује и “Мања”, они су повећали цијену појединих врста пекарских производа.

“Ми смо прије десетак дана подигли цијену одређених производа за неких пет одсто”, казао је Тривић и истакао да су они на годишњем нивоу планирали да цијене подигну само за тај постотак.

Могуће је: Нашли смо хљеб у Бањалуци за 90 фенинга

Могуће је: Нашли смо хљеб у Бањалуци за 90 фенинга

“Што се тиче наше фирме, то би у овој години требало да буде једино повећање, а које је изазвано подизањем минималца са 700 на 900 КМ”, казао је Тривић.

И Прњавор "поскупио"

Да је и у Прњавору дошло до раста цијена пекарских производа, потврдио је и Никола Врховац, директор пекара “Цвијета” из Прњавора.

“Цијена хљеба није се мијењала, али је дошло до поскупљења осталих пекарских производа. Ми смо у претходним данима имали минималне корекције, односно дошло је до раста цијена за неких пет одсто, а све због поскупљења сировина, али и већег минималца”, казао је Врховац.

Истакао је да су код њих веће цијене разних пецива, али и пица, управо због раста цијене сухомеснатих производа који се користе за прављење ових производа.

Бијељина стагнира

Са друге стране, Раденко Пелемиш, предсједник Удружења млинара и пекара регије Бијељина, казао је да, што се тиче њихове регије, још није дошло до раста цијена.

 "Уколико дође до раста цијена сировине, видјећемо шта ћемо радити, сигурно је да ћемо морати подизати цијену, али засад још увијек нећемо", казао је Пелемиш.

Истакао је да у Бијељини хљеб од 500 грама кошта 1,70 КМ, док од 700 грама 1,80 КМ, а цијена кифли је од 30 до 60 фенинга.

"Због високих цијена свих производа, већина пекара је одлучила да на неки начин помогне социјално угроженима па су тако послије 19 часова одлучили да спусте цијене својих производа за 50 одсто", казао је Пелемиш.

"Нема разлога за већу цијену"

Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана "Дон" Приједор, истиче да пекари у Српској немају ниједан разлог за подизање цијена.

"Они су подизали цијене својих производа када год би дошло до поскупљења било чега у задњих годину дана", казала је Марићева.

Истакла је да је ова ситуација са високим цијенама пецива постала сулуда, те да је незамисливо да кифла кошта 0,70 КМ

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)