Neke cijene su otišle naviše i do 120 odsto

"Nuklearni udar" na naše džepove: Potrošačka korpa praznija nego ikada

  • Извор: АТВ
  • 19.02.2022. 19:36

"Nuklearni udar" na naše džepove je tu. Neke cijene su otišle naviše i do 120%. I to ne bilo koje – one za osnovne životne namirnice. Preventivne mjere Vlade u datom momentu su bile dobre, međutim, kažu iz Udruženja potrošača, ne i dovoljne da se spriječi dalje divljanje cijena.

"Sigurno je da će potrošačka korpa, u smislu osnovnih životnih namirnica i prehrambenih, sigurno rasti, a za nas potrošače, jedno od rješenja jeste povećanje najniže cijene rada i ograničenje akciza na cijene goriva", kaže Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošala "Reakcija".

Sve pliće džepove građana treba da zaštiti Vlada Srpske. Jedna od mjera je, kažu tamo, vratiti cijene određenih proizvoda na nivo iz ranijih perioda. Kažu I da su im u određenim oblastima ruke svezane.

"Mislim prije svega na tu finansijsku politiku kada mi dolazimo do nivoa BiH, dolazimo do Centralne banke, itd. S druge strane imamo te neke kratkoročne mjere koje sigurno daju određen doprinos da se rast cijena u nekoj mjeri zaustavi. Ograničenje marži, vraćanje cijena na prethodni nivo, fiksiranje cijena, određivanje donje i gornje granice. Međutim, moramo i sa tim mjerama veoma pažljivo postupati, jer one mogu nekada da proizvedu kontraefekat", ističe Dalibor Panić, pomoćnik ministra za trgovinu i turizam Republike Srpske.

Tu se misli na minuse u privredi, te na kraju i nestašicu. Zato se u oba pravca treba pažljiivo kretati. Prvo udar na zdravlje, a onda i na džepove, to nam je donijela pandemija virusa korona. Velike svjetske sile su krenule da saniraju te štete. A što je zemlja manje snažna, slabije ekonomski razvijena, teže je odgovoriti na izazove koji idu uz inflaciju. To će se odraziti i na pozitivne rezultate koje je privreda Srpske bilježila u protekloj godini. Problem zadaju i znatno veće cijene repromaterijala na svjetskom tržištu.

"Jedan značajan broj repromaterijala danas nije moguće ni dobiti odmah, već čak u pojedinim granama morate da ih naručujete i za šest mjeseci, pa čak i godiu dana, a da ih avansno platite, što direktno se odražava negativno na likvidnost privrede, povećanje cijene energenata i na svjetskom tržištu, i kod nas i na kraju, ono što ne smijemo, takođe da zaboravimo jeste konstantni pritisak na povećanje plata, i u privredi i povećanje najniže plate u Republici Srpskoj, sve su to pritisci na privredu", kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Zato je, kažu, bilo neminovno da dođe do povećanja cijena. Da bi se to kontrolisalo, te da nam džepovi ne bi ostalin potpuno prazni, SNSD-ovi parlamentarci su podnijeli inicijativu o diferenciranoj stopi PDV-a. To znači da bi tektonske udare na cijene pokušali riješiti smanjivanjem PDV-a na osnovne životne namirnice, te povećavanjem na luksuznu robu.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм