Staša Košarac

Obezbijediti izvoz žive stoke preko luke Ploče

  • 27.04.2020. 14:05

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac informisao je danas šefa Delegacije EU u BiH Јohana Zatlera o interesu proizvođača iz BiH za izvoz žive stoke preko luke Ploče na tržišta trećih zemalja.

Košarac je u telefonskom razgovoru pojasnio da bi odobravanje ovog zahtjeva imalo pozitivan učinak na poljoprivredu u BiH i njen dalji razvoj, a time i na konkurentnost domaćih poljoprivrednih proizvođača, te otvaranje novih radnih mjesta u ovom sektoru, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Zatler je naveo da će, na osnovu informacija koje mu dostave nadležna tijela u BiH, u kontaktu sa Generalnim direktoratom Evropske komisije za zdravlje i bezbjednost hrane podržati ovaj zahtjev Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

U saopštenju se navodi da su Košarac i Zatler razmijenili mišljenje i o mogućnosti da nadležna tijela Evropske komisije daju saglasnost na izvoz crvenog mesa iz BiH u zemlje članice EU, što bi u značajnoj mjeri doprinijelo oporavku privrede u BiH.

Košarac je dobio uvjerenje da može računati na pomoć šefa Delegacije EU u BiH s ciljem podrške domaćim proizvođačima.

Košarac je informisao Zatlera i o mjerama, koje je ministarstvo na čijem je čelu preduzelo, u saradnji i koordinaciji sa nadležnim entitetskim ministarstvima, a s ciljem podrške domaćim privrednim kapacitetima u novonastalnim okolnostima prouzrokovanim širenjem korona virusa.

On je izrazo zahvalnost EU za sredstva koja je donirala svim nivoima vlasti u BiH za prevenciju i suzbijanje epidemije, ističući da je ključni prioritet zaštititi zdravlje građana i očuvati stabilnost zdravstvenog sistema u zemlji.

Košarac je tokom razgovora naglasio da u potpunosti podržava članstvo BiH u EU, kao glavni spoljnopolitički cilj zemlje.