Regulatorna komisija za energetiku Srpske

Od 1. januara cijena struje zavisi od potrošnje

  • Извор: АТВ
  • 15.12.2022. 14:30

Od 1. Januara odobrena je primjena različitih cijena električne energije za domaćinstva u zavisnosti od opsega potrošnje, saopšteno je iz Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske (RERS).

Kako je navedeno iz Komisije, domaćinstva koja potroše do 500 kilovat-časova električne energije plaćaće 0,0544 KM, ona koja potroše od 501 do 1.500 kilovat-časova plaćaće 0,0914 KM, a za potrošnju višu od 1.500 kilovat-časova plaćaće 0,2013 KM.

Iz Komisije kažu da su ovu odluku donijeli na osnovu zahtjeva javnog snabdjevača, a u skladu sa tarifnim sistemom za prodaju električne energije i korišćenje distributivne mreže.

"Krajnji kupci koji troše do 200 kilovat-časova mjesečno imaće povećanje ukupnog računa za struju, kao posljedicu povećanog učešća fiksnog dijela u ukupnom računu", stoji u saopštenju komisije.

Iz Komisije pojašnjavaju da je ovdje riječ o stambenim objektima u kojima se uglavnom ne boravi.

Istakli su i da za male komercijalne kupce iz 2. tarifne grupe kategorija "ostala potrošnja", u koju spadaju mali preduzetnici, zanatlije i slično, cijena struje ostaje ista odnosno ne primjenjuju se različite cijene za različite opsege.

"Vodeći računa o obavezi ukidanja unakrsnih subvencija, cijena energije za male kupce iz 2. i 3. tarifne grupe `Ostale potrošnje` smanjena je sa 0,1006 KM po kilovat-času, kako je utvrđena u prethodnom tarifnom postupku 2016. godine, na 0,0952 KM po kilovat-času", dodaju iz Komisije.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина