Belgijska klirinška kuća

Od zamrznute ruske imovine ostvarili dvije milijarde dolara profita

  • Извор: СРНА
  • 20.07.2023. 20:17

Belgijska klirinška kuća "Euroklir" (Euroclear), koja se smatra najvećom na svijetu, ostvarila je profit od skoro dvije milijarde dolara od zamrznute ruske imovine u prvoj polovini 2023. godine.

Prema podacima koje je danas objavio "Euroklir", ruska imovina je od januara do juna donijela više od 1,7 milijardi evra kamata.

Procjenjuje se da "Euroklir" drži 196,6 milijardi evra ruske imovine, od kojih je većina u vlasništvu centralne banke države.

U finansijskim rezultatima za prvih šest mjeseci ove godine, "Euroklir" navodi da je "ostvaren značajan rast operativnih prihoda" djelimično vođen "većim zaradama od kamata, uključujući materijalno povećanje povezano sa primjenom međunarodnih sankcija Rusiji".

Rusija uvodi elektronske vize od 1. augusta

Rusija uvodi elektronske vize od 1. augusta

EU je ukupno zamrznula 207 milijardi evra ruske imovine i rezervi od početka vojne operacije Moskve u Ukrajini.

Lideri EU su u više navrata pozivali da se sredstva iskoriste za "obnovu" Ukrajine, ali do sada nije donijeta nikakva odluka zbog složenosti pitanja i zabrinutosti da bi svaki takav potez potkopao evro i doveo do preispitivanja među vlasnicima rezervi.

Moskva je pokušaje Zapada da zaplijenjena sredstva prebace u Ukrajinu nazvala "varvarstvom" i "krađom", kao i da to predstavlja kršenje međunarodnog prava, dok je Kremlj upozorio da će Rusija odgovoriti na isti način ako bude potrebno, navodi "Raša tudej".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: