Kompenzacioni fond odobrio

Dva miliona KM za sanaciju štete od afričke kuge svinja, evo kako će se sredstva koristiti

  • Извор: АТВ
  • 21.07.2023. 11:31

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobrio je danas isplatu dva miliona KM, namijenjenih za sanaciju štete od afričke kuge svinja.

Kako su naveli iz Vlade Republike Srpske nakon telefonske sjednice Upravnog odbora Kompezacionog fonda, sredstva će biti usmjerena za otkup zdravih životinja na ugroženom i zaraženom području, u nastojanju da se obezbijede dovoljne količine domaćih poljoprivrednih proizvoda i ublaže poremećaji na tržištu.

Novac će se isplaćivati na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta i fizičko lice donijeti Agencija za agrarna plaćanja. 

“Ova mjera preduzeta je s ciljem sanacije ekonomske štete od afričke kuge svinja koju trpe proizvođači sa ugroženog i zaraženog područja, a na čijim farmama, uzorkovanjem krvi životinja, nije utvrđena afrička svinjska kuga”, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću.

Pojašnjavaju da će se odobrenim sredstvima subvencionisati otkup zdravih svinja iz ovih područja, na način da će proizvođači dobiti 50 odsto procijenjene vrijednosti svinja, dok će preostalih 50 odsto obezbijediti otkupljivači. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм