Nedostatak pastira

Oglasi puni, ali radnika nema: Plate solidne, obezbijeđena i hrana

  • Извор: Агенције
  • 28.04.2023. 13:50

Jedno od deficitarnih poslova u Srbiji jesu i pastiri, profesija koja lagano nestaje, ne samo u Srbiji, već i u Evropi.

Na ponuđene oglase poljoprivrednika niko se ne javlja, a i oni koji se jave odmah pitaju kolika je plata i šta se još uz zaradu nudi.

Ovih dana na jednom od popularnih domaćih foruma za razmjenu informacija u stočarstvu razvila se diskusija među poljoprivrednicima kada je jedan od učesnika iz zapadne Srbije zatražio pomoć.

"Da li neko zna nekoga ko bi radio kao pastir za ovce? Stado od oko 90 ovaca i njihova jagnjad", pitao je poslodavac, a potom su krenula da stižu različita pitanja.

Mnogi su prvo pitali kolika je plata, a iskusni u ovom poslu rekli su da mjesečna zarada pastira uglavnom zavisi od broja životinja o kojima će brinuti.

Tako se trenutno pastirima u Srbiji najčešće nudi pet evra, po grlu, uz obezbijeđen smještaj i hranu. Međutim na ponuđene oglase, niko se ne javlja, prenosi "Politika".

Slične probleme imaju i uzgajivači životinja u Evropi. Krajem februara objavljena je zanimljiva vijest da je u Italiji osnovana škola za pastire, a ovog mjeseca planirano je da počne i prvi kurs za sve one koji žele da žive "novi život u idiličnim apeninskim planinama”.

Italijanski mediji prenijeli su da je stiglo stotine prijava za obuku jer su mladi odlučni da se vrate tradicionalnim zanimanjima koja su bila napuštena posljednjih decenija.

Polaznici škole, koja će u početku biti otvorena za samo šest osoba, biraju se na osnovu prethodnog iskustva i motivacije. Kurs uključuje teorijski dio i praktični, koji podrazumijeva jednomjesečni boravak sa stadom ovaca u apeninskim šumama, lekcije poput šišanja ovaca, uzgoja i zaštite od predatora.

Škola za pastire je besplatna i obuku finansira Evropska unija. Kako se navodi, u proteklih 40 godina Italija je izgubila mnoge svoje pastire, što je trend koji prati i druge evropske zemlje.

Italijansko udruženje farmera "Koldireti” objavilo je da je oko 2.000 mladih ljudi nedavno odlučilo da se vrati poljoprivredi i brine o 7,2 miliona ovaca u zemlji.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.