Да ли су зарадили те паре?

Откуд новим милијардерима толики новац: Извјештај открио занимљиве детаље

  • Извор: Агенције
  • 03.12.2023. 17:01

Од 137 људи који су постали милијардери у 12 мјесеци до априла ове године, 53 је наслиједило укупно 150,8 милијарди долара од своје породице, наводи се у извјештају УБС.

Ово премашује 140,7 милијарди долара које су направила "84 нова милијардера који су своје богатство створили самостално" у истом периоду.

Банка је саопштила да је то први пут у деветогодишњој историји њеног годишњег извјештаја о богатству најбогатијих 0,00004 одсто друштва да је "сљедећа генерација милијардера акумулирала више богатства кроз насљеђе него кроз предузетништво".

У извјештају се наводи да се "се примјећује пораст броја ових породица у свим главним географским регионима". У Азији и Пацифику, просјечно богатство насљедника било је 2 милијарде долара у поређењу са 1,6 милијарди долара за предузетнике.


Какви срећници: Једном хороскопском знаку ће у 2024. све ићи од руке

Какви срећници: Једном хороскопском знаку ће у 2024. све ићи од руке

У Америци, насљедници су вриједили 2,2 милијарде долара наспрам 1,5 милијарди долара предузетника.

У Европи, Блиском истоку и Африци (ЕМЕА), просјечно богатство насљедника од 4,4 милијарде долара – двоструко више од 2,2 милијарде долара колико су зарађивали предузетници, пише "Гардијан".

Џереми Хант, британски канцелар, био је под притиском људи из његове странке да у својој јесењој изјави прошле недјеље најави смањење пореза на насљедство.

Оставио је непромијењен порез од 40 одсто на имања вриједна више од 325.000 фунти.

Порез утиче на мање од 4 одсто најбогатијих породица у Великој Британији.

Све у свему, број милијардера широм свијета порастао је за седам одсто, на 2.544, а њихово заједничко богатство порасло је за девет одсто на 12 милијарди долара, саопштио је УБС. То је око четири пута више од БДП-а Велике Британије.

У извјештају се наводи да је огромно богатство које је већ пренијето на сљедећу генерацију "само врх леденог бријега".


Како да препознате главицу купуса која је пуна хемије

Како да препознате главицу купуса која је пуна хемије

"Како све већи број старијих бизнисмена пуни више година, тако одговорност почиње да прелази на њихове насљеднике, подстичући потенцијалне будуће мултигенерацијске породице милијардера. Ова велика примопредаја богатства је дуго била очекивана, али УБС-ов извјештај о амбицијама милијардера за 2023. показује да је у току и да добија замах", саопштио је УБС, преноси "Еурактив".

У извјештају се наводи:

"Током наредних 20 до 30 година, преко 1.000 данашњих милијардера ће вјероватно пренијети више од 5,2 трилиона долара својим насљедницима. Како да израчунамо овај број? Једноставно сабирањем богатства 1.023 милијардера који данас имају 70 или више година".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.