Tri dana tarje

Otvoren jubilarni Poljoprivredni sajam u Bijeljini

  • Извор: АТВ
  • 20.09.2022. 19:43

243 izlagača iz 10 zemalja u tri sajamska dana prikazaće svoje proizvode. Nadaju se dobrim kontaktima i poslovnim saradnjama za buduća poslovanja.

“Ovaj sajam mi omogućava da nađem kontakte ovdje u BiH ili partnere koji će nam pomoći da plasiramo  naše grožđe i sadnice loze”, rekla je Vaska Mojsovksa, Negotino, Sjeverna Makedonija

“Ova godina je ako je 20, baš je  onako. Vidim i dosta izlagača iz raznih krajeva, baš sam zadovoljna“, rekla je Milena Sjerić iz Bijeljine.

“Mi smo ovdje danas sa ponudom naših proizvoda koje prodajemo u Hercegovačkoj kući. Imamo tri Hercegovačke kuće, jednu u Trebinju, jednu u Istočnom Sarajevu i jednu u Banjaluci. Sajam vam je lijep”, rekla nam je Nataša Šarenac, Trebinje.

Srpska snažno podržava inicijativu "Otvoreni Balkan" koji može doprinijeti ekonomskom jačanju i boljem političkom razmijevanju, poruka je predsjednice Republike Srpske koja je otvorila bijeljinski sajam.

“Razgovarali smo ovdje i sa ministrom poljoprivrede oko toga na koji način vidjeti blagodeti od otvorenog Balkana, da i mi ovdje u okviru BiH treba da  na neki način ubjedimo, da zamolimo kolege iz Sarajeva da se priključi BiH, da  ne budu kočnica tom velikom projektu”, izjavila je Cvijanovićeva.

Pitanje dostupnosti hrane u regionu je ključno pitanje, poručuje resorni ministar. Poljoprivredu, kaže treba snažnije podržati.

“Moramo snažnije finansirati poljoprivredu, ne samo vlade nego i svi drugi organi vlasti preko lokalnih zajednica entiteta kantonai države, i Vlada RS u narednoj godini planira da izdvoji značajnija sredstva, odnosno sredstva od 150 miliona maraka.”, naveo je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Po prvi put Sajam poljoprvrede imao je i partnera, a to je Sjeverna Makedonija.

“Za nas lično je značajno naše prisustvo ovdje. Trinaest makedonskih kompanija, vinarija, predstavnici industrije su tu da predstave naše tradicionalne proizvode, vino, lokum, ajvar, naše predivne makedonske proizvode”, kazao je Ljupčo Nikolovski, ministar poljoprivredne Sjeverne Makedonije 

Tokom tri sajamska dana posjetioci će imati priliku da vide ponudu poljoprivredne mehanizacije i alata, sjemenskog i sadnog materijala, hrane i pića, pribora za lov i ribolov, repromaterijala. Biće organizovana i brojna predavanja za poljoprivrednike.