Грубе процјене пословања

Ово су најбогатији људи у БиХ

  • 16.12.2023. 17:20

Портал БизнисИнфо.ба сачинио је листу најуспјешнијих предузетника па тиме и најбогатијих људи у БиХ, на основу сличних листа из претходних година те грубих процјена о томе колико су компаније биле успјешне у 2023. години.

Наглашавају да се многи од најбогатијих предузетника у БиХ, укључујући и оне на самом врху листе, не размећу својим богатством, већ добит вриједно реинвестирају назад у домаћу привреду, а у посљедње вријеме све више и у побољшање положаја радника.

Сенад Џамбић - Бинго Група

Бинго је и ове године без премца био најуспјешнија домаћа компанија. Наставили су јачање у сектору малопродаје, почели изградњу новог великог дистрибутивног центра у Тузли, те наставили ширење свог ланца бензинских пумпи Бинго Петрол.

Бинго је наставио са својом дугогодишњом политиком да већину добити реинвестира у привреду, али и праксом коју гаји посљедњих неколико година да издваја заначајна додатна средства за побољшање положаја радника. Тако су прије неколико дана саопштили да су издвојили чак 14 милиона КМ како би радницима подијелили по додатних 1.000 КМ.

Тиме су поставили високе стандарде и за друге компаније, па остаје да се види да ли ће их оне слиједити.

Породица Хастор - АСА и Превент

АСА и Превент су двије групације које спадају у водеће пословне империје у БиХ већ деценијама. Ова година за неке компаније унутар групације можда и није била идеална, када се узму у обзир проблеми у текстилној и металској индустрији, те су између осталог морали и затворити неке погоне.

С друге стране направили су велики искорак у финансијском сектору. АСА банка је постала трећа по величини банка у БиХ, АСА Централ осигурање учврстило се као лидер сектора у БиХ. Осим тога, изграђена је и АСА Болница, прва приватна општа болница у БиХ, као пионирски пројекат ове врсте у земљи.

Петар Ћорлука – Виолета

Ову годину обиљежио је велики повратак на тржиште домаћег бренда Ласта Чапљина, који је препорођен након што је пропалу творницу преузела Виолета из Груда позната по својим папирима за употребу у домаћинству и средствима за чишћење. Ластине штрудле и кекси поново су постали омиљени слаткиш многих грађана у БиХ и шире.

Осим тога, Виолета приводи крају нову велику инвестицију, а ријеч је о фабрици картонске амбалаже у Грудама. Сви радови су при крају и већ у сљедећој години производи из ове фабрике ће бити на тржишту. Виолета ускоро креће с још једном великом инвестицијом – градњом схоппинг центра и хотела у Грудама.

Изудин Ахметлић - Хифа Оил

Хифа Оил наставила је с експанзијом у разним смјеровима. Компанија кроз инвестиције развија снажно енергетско чвориште у Босни и Херцеговини повезујући у цјелину терминале са складишним капацитетима од преко 34 милиона литара у Зеници и Приједору, као и Терминал у Вогошћи и Сарајеву.

Осим тога, постала је кључни снабдјевач авио-компанија које лете из Босне и Херцеговине, а недавно је потписала уговор и с Рyанаиром за 2024. Такође, препознали су тренутак и постали кључни играч за пројектовање, продају и уградњу соларних панела.

Осим у енергетском сектору, компанија послује и у области металургије, а снажно је ушла и у сектор намјештаја кроз фирму Ностро гдје већ биљежи добре резултате.

Породица Грбешић – Мепас

Успјешна предузетничка породица из Босне и Херцеговине у свом власништву има низ компанија у Хрватској које се убрајају у лидере тамошње индустрије. Такође су власници луксузног хотела у Мостару уз највећи херцеговачки шопинг центар Мепас Малл.

Ријеч је о породици Грбешић из Широког Бријега која стоји иза компаније Мепас, а власници су фирми Сапонија, Бродомеркур и Коестлин у Хрватској. Ове фирме под њиховом управом послују све боље, а ове године су биљежиле сјајне резултате. Такође, ове године су преузели познати Хотел Парк у Макарској.

(БизнисИнфо)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: