Analizirane visine plata

Ovo su profesije u kojima se u Njemačkoj najbolje zarađuje

 • Извор: Агенције
 • 05.04.2023. 09:51

Portal kununu.com analizirao je visinu plata u Njemačkoj i došao do zaključka u kojim zanimanjima možete najviše zaraditi. Online platforma je analizirala koliko radnici u Njemačkoj stvarno zarađuju na temelju više od 500.000 podataka o platama.

Podatke za analizu dali su radnici za 2021. i 2022. godinu pa možemo reći da nude prilično svjež uvid u to koliko se zarađuje u Njemačkoj. Osim toga, pri ocjenjivanju se gledalo samo na primanja zaposlenih na puno radno vrijeme, prenosi Fenix magazin.

Džejms na Forbsovoj listi, poznato koliko je

Džejms na Forbsovoj listi, poznato koliko je "težak"

Prosječne godišnje bruto plaće su nevjerovatne – pogotovo one na prva tri mjesta.

Zanimanja s najvišim platama

Uz sklonosti i vještine, plata obično igra glavnu ulogu pri odabiru zanimanja. Kununu je u svojoj analizi uzeo u obzir samo određene profesije. Iz analize su isključeni:

- poslovi s rukovodećom funkcijom, na primjer glavni ljekar

- nazivi poslova koji su previše uopšteni, na primjer poslovni partner

- poslovi s manje od 200 dostupnih podataka o plati

Digitalizacija i globalizacija stvorili su mnoga nova zanimanja s visokim platama. No, neki poslovi možda uskoro više neće postojati.

Za to se ne trebaju brinuti osobe koje imaju sljedeća zanimanja: medicinski savjetnici, advokati i piloti.

S prosječnom godišnjom platom od 86.300 evra, medicinski savjetnik zauzima prvo mjesto na ljestvici. Medicinski savjetnik je medicinski naučni stručnjak za lijekove. On djeluje kao kontakt između ljekara i farmaceuta, a takođe uspostavlja vezu između farmaceutskih kompanija i bolnica. Većina ljudi zna da se u farmaceutskoj industriji i medicini dobro zarađuje. Uostalom, ljekarska je struka jedan od bolje plaćenih poslova za mlade stručnjake bez iskustva.

Poprilična je i minimalna plata: prema informacijama objavljenima na kununu.com, ona iznosi 62.000 evra godišnje. Kako analiza portala pokazuje, prostora za napredak takođe ima puno. Medicinski savjetnik u Njemačkoj može zaraditi do 137.100 evra godišnje. Poslodavci s najvišim platama za medicinske savjetnike su Roche, HEXAL AG, Boehringer Ingelheim i AstraZeneca GmbH.

Na drugom mjestu ljestvice slijedi zanimanje – advokat. S 83.200 evra godišnje ovaj je posao definitivno jedan od najbolje plaćenih. Opet, raspon plata je ekstreman. Dok je minimalna plata 37.800 evra godišnje prema analizi, do 146.400 evra mogu dobiti iskusniji odvjetnici za svoj rad. Početne plate advokata u Njemačkoj s manje od 3 godine radnog iskustva kreću se između 37.800 evra i 59.520 evra.

S razlikom od samo 900 evra, na trećem mjestu slijedi zanimanje pilota. U prosjeku piloti u Njemačkoj zarađuju 82.300 evra, navodi kununu. Ovisno o iskustvu i djelatnosti, raspon plata je velik: između 28.500 evra i 159.100 evra. Međutim, ono što ovdje iznenađuje je relativno niska razina zadovoljstva platom. To je 56 odsto, dok je za medicinske savjetnike 78 odsto, a za odvjetnike 72 odsto.

Najveće plate

Ovo su tri zanimanja s najvećim prosječnim platama u Njemačkoj:

- medicinski savjetnik – prosječna godišnja plaća 86.300 evra

- advokat – prosječna godišnja plata 83.200 evra

- pilot – prosječna godišnja plata 82.300 evra


Тагови:
 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

 • 19:49 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:50 Временска прогноза

  Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.