Popis planiran 2023. godine

Pašalić: Popis poljoprivrede prijeko potreban

  • Извор: АТВ
  • 15.03.2022. 13:57

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić nakon današnjeg sastanka sa v.d. direktorom Republičkog zavoda za statistiku Darkom Milunovićem, rekao je kako su se dogovorili da novi popis poljoprivrede bude krajem 2023. godine.

On je istakao kako zemlje u okolini ovakav popis rade svakih deset godina, dok je u Republici Srskoj on zadnji put proveden prije 62 godine.

„Ono što je centralna tema kojom smo se bavili jeste popis poljoprivrede. Zadnji put ovaj popis je rađen 1960. godine, a praksa u svijetu je takva da on bude što češće, odnosno svakih 10 godina. Njima je takav interval, što pokazuje i činjenica da su popis radili 2009/10 i evo sad 2019/2021. “, naveo je Pašalić.

Dodaje da trenutno postoje određeni podaci koje vode registri resornog ministarstva, ali da opet postoji onaj broj poljoprivrednika koji nisu registrovani a bave se poljoprivrednom proizvodnjom.

„Mi imamo dobre podatke zahvaljujući registru poljoprivrednih gazdinstava koji se vodi u ministarstvu poljoprivrede, ali ipak on nije potpun, pa želimo da ga uokvirimo da bi znali kako da pomognemo našim domaćim poljoprivrednicima. Trenutno je u Srpskoj registrovano 43.000 poljoprivrednih gazdinstava u RS“, kaže Pašalić

Pašalić ističe da će on kao resorni ministar insistirati da se u ovaj projekat uključe i institucije u FBiH kako bi on bio potpun. Navodi da je potrebno da svako od nadležnih institucija uradi svoj dio posla, da obezbjedi sredstva, da donese odgovarajuće zakone na nivou entiteta, te da se spreme obe strane za narednu godinu.

Takođe, nada se da neće biti nekih poteškoća i da se ovaj projekat neće morati prolongirati, jer su im ovi podaci prijeko potrebni.

Darko Milunović, v.d. direktora Republičkog zavoda za statistiku rekao je kako ova institucija veoma dobru saradnju sa ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, te da će nastojati da ona bude još bolja i u narednom periodu.

„Teme koje su danas bile na dnevnom redu danas idu ka cilju da naša saradnja ide ka naprijed i što je moguće više je obogati. Jedna od glavnih tema bio je i nadolazeći popis poljoprivrede koji je po planu rada ne samo Zavoda za statistiku nego svih statistika u BiH“, navodi Milunović.

Dodaje da je krajem ove godine planirano da se održi jedan pilot projekat popisa poljoprivrede kako bi se pripremili za glavnu aktivnost koja je planirana krajem sljedeće godine.

„Predviđeno je da se pilot popis održi u zadnjem kvartalu tekuće godine, ako budu stvorene sve pretpostavke za to, a da krajem 2023. godine se obavi popis poljoprivrede. Taj pilot popis će obuhvatati značajne akivnosti zato što će se na jednom reprezentativnom uzorku od 200 popisnih krugova u BiH testirati sve stvari koje su neophodne da se urade pred nadolazeći popis poljoprivrede“, kazao je Milunović

On je istakao da je poljoprivreda itekako važna za Republiku Srpsku te da ona zauzima 10 odsto ukupnog BDP-a.






  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина