Ministar poljoprivrede

Pašalić u Crnjelovu: Budućnost poljoprivrede u sistemima za navodnjavanje

  • Извор: СРНА
  • 07.08.2022. 18:02

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić posjetio je selo Crnjelovo kod Bijeljine, gdje je izgrađen sistem za navodnjavanje.

Pašalić je u Crnjelovo stigao u poslijepodnevnim časovima.

Ministar Pašalić je istakao da je budućnost poljoprivrede u sistemima za navodnjavanje i da će Vlada Srpske nastaviti ulaganje u ovakve objekte.

Na sastanku u Crnjelovu bili su i ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović, pomoćnik ministra za poljoprivredu u resornom ministarstvu Srpske Zoran Maletić, te predstavnici Higre, firme koja je izgradila ovaj sistem za navodnjavanje, te poljoprivrednici koji svoje površine snabdijevaju vodom iz ovog sistema.

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srni je ranije rečeno da su, u posljednjih 10 godina, Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo putem Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, izgradili više sistema za navodnjavanje, kao mjeru ublažavanje negativnih posljedica suše na prinose u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Najveći dio izgrađenih sistema finansiran je iz kredita Svjetske banke u okviru Projekta IDP, čime su pokrivene značajne površine pod modernim sistemima za navodnjavanje i to na 1.930 hektara na području Trebinja u vrijednosti radova 10,5 miliona KM, 488 hektara na području Bratunca u vrijednosti radova 9,3 miliona KM, te 202 hektara na području Pelagićeva u vrijednosti radova 1,6 miliona KM.

Finansirano je i više sistema za navodnjavanje na području Semberije, uključujući sanaciju kanala Stara Dašnica za dovod vode, u ukupnoj vrijednosti radova od oko 25 miliona KM.

Iz resornog ministarstva napominju da će u narednom periodu biti nastavljene aktivnosti na izgradnji sistema za navodnjavanje po prioritetima i stepenu spremnosti tehničke dokumentacije u okviru drugih projekata i iz budžeta Srpske, kao aktivnoj mjeri prilagođavanja poljoprivredne proizvodnje na klimatske promjene u kojoj voda postaje najznačajniji input.

Тагови: