Генерални директор

Петровић: Поред великих арбитражних обавеза, струја у Српској остаје најјефтинија

  • Извор: СРНА
  • 28.10.2023. 10:29

Рудник и Термоелектрана "Угљевик", заједно са "Електропривредом Републике Српске", испоштоваће плаћање обавезе по основу арбитражне пресуде са Словенцима и зато није вријеме за повећавање расхода у ЕРС-у, изјавио је генерални директор овог предузећа Лука Петровић, истичући да ће, упркос свим изазовима, струја у Српској остати најјефтинија.

- Из правних радњи Угљевика са једне стране и холдинга словеначких електрана са друге стране, које су трајале девет година, ми морамо испоручивати трећину струје по одређеној цијени из Угљевика Словенцима и платити главницу од 67 милиона евра - навео је Петровић.

Он је истакао да су то проблеми који оптерећују ЕРС, наводећи да је арбитражни поступак против РиТЕ "Угљевик" већ завршен и пресуда донесена.

- Ако то не испоштујемо, мораћемо платити много већу цијену коју нећемо моћи платити, чак ни Република Српска и зато морамо бити будни и концентрисани на рјешавање двије одлуке које је Арбитражно вијеће у Београду пресудило - рекао је Петровић.

Он је истакао да ће ЕРС поштовати те одлуке. "Ми то морамо изнијети и зато није вријеме за повећавање расхода ЕРС-а", напоменуо је Петровић.

Петровић је указао на то да ЕРС мора да изнесе и улагања у постројење за пречишћавање угља у Термоелектрани у Гацку, као и да настави са инвестицијама попут хидроелектрана "Дабар", "Бистрица", "Мрсово" и соларне електране са Мађарима у Требињу.

- Та улагања у нове енергетске објекте су потребна да бисмо имали нове киловат-часове и одржали трајно јефтину цијену електричне енергије - појаснио је Петровић.

Он је нагласио да ЕРС, ипак, добро стоји као компанија, иако је притиснут различитим проблемима којих је, како каже, било и раније и биће их у будућности, додајући да ће се ЕРС развијати и да су пред овим предузећем свијетле деценије.

Словенци су раније тужили РиТЕ "Угљевик" пред Арбитражним вијећем у Београду за неиспоручену струју од 2011. године до доношења одлуке тог суда.

У пресуди коју је донијело Арбитражно вијеће у Београду ријеч је о обавези насталој у вријеме бивше СФРЈ, када је постојао споразум о удруживању рада и средстава тадашње државе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм