Nema radnika za sezonu

Plati radnika ili ključ u Bravu: Hrvati hvale Srbe, za kuvara i do pet hiljada evra

 • 16.05.2019.07:31

Konobari i kuvari iz Srbije, BiH, Rumunije, Bugarske, ali i Indije i sa Filipina, ove će turističke sezone na Jadranu pokušati da spasu hrvatski turizam koji već godinama ima problema sa sezonskim radnicima.

Predviđanja za ovogodišnju sezonu nisu briljantna, rezervacija je mnogo manje nego što se očekivalo, čak za 15 odsto, ali uprkos tome potrebe za zapošljavanjem stranaca su sve veće, jer Hrvati masovno odlaze na rad u inostranstvo. 

Restorani duž Jadrana mogli bi da zatvore vrata bez stranaca, tako da svi hvale Srbe kao odlične radnike.

"Kod nas su od prošle sezone kuvari iz Srbije i bez problema su kuvali dalmatinske specijalitete, kao da su ovde rođeni. Radiće i ove godine, a u pregovorima smo sa nekoliko vrsnih kuvara", kaže za "Novosti" vlasnik nekoliko splitskih restorana koji kuvare iz Srbije mjesečno plaća od 2.000 do 5.000 evra. 

"Ono što je Hrvatima Irska, za Srbe je Hrvatska, jer sezonski radnici zaista mogu više da zarade nego kod kuće", navodi vlasnik restorana.

I vrhunski hrvatski kuvar Duje Pisac se nedavno uputio u Srbiju da nađe kolege koji će mu pomoći u restoranu, ali uz kuvare zove i konobare.

"Ne bojimo se da će biti bilo kakvih provokacija kada naši gosti čuju srpski, nije ih bilo ni prošlih godina. Uostalom, hrvatski ugostitelji željno čekaju kvalitetne radnike", kaže Pisac.

Postoje već i specijalizovane agencije i menadžeri koji nude radnike iz Srbije hrvatskim ugostiteljima. U Splitu je tako nedavno organizovana i prezentacija, a raspisan je i konkurs na koji se javilo 400 kuvara i konobara iz Srbije. Neki od njih su već dobili posao i počeli da rade na Jadranu, a neki će stići početkom juna i ostati na moru sve do kraja oktobra. Zarada je dobra, pa tako konobari mogu da računaju na startnu platu od 1.000 evra, dok kuvari sa svim dežurstvima mogu zaraditi i mnogo više. Većini je obezbijeđen stan i hrana za vrijeme boravka na Jadranu, a iako je do sada bilo nepoštovanja ugovora svi se nadaju da će ova sezona biti uspešnija i za sezonce.


BEZ PRIGOVOR

Radnike za turizam traže i sva ostala mjesta duž Jadrana, posebno na ostrvima gdje se traže i sobarice u hotelima i odmaralištima.

"Hrvati su sve nezadovoljniji uslovima, odlaze u Austriju i Italiju za vrijeme ljeta, a mi onda ostanemo bez radnika kada je sezona već počela. Tako su i ove godine širom otvorena vrata za strance, prije svega one iz država bivše Jugoslavije", kažu nam turistički radnici iz Pule i Rovinja. 

"I ranije kod nas je radilo mnogo sezonaca iz Srbije i svi redom su dobri radnici. Nemamo prigovora", naveli su u Hrvatskoj.

Tagovi:
 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.