Osnovni zahtjev povećanje plata

Počeo štrajk u RiTE Gacko

  • Извор: АТВ
  • 22.11.2022. 19:39

Počeo je štrajk u RiTE Gacko, ali proizvodnja nije stala. Osnovni zahtjev je povećanje plata kažu u sindikatu, radnici dodaju da to nije jedini problem. Prvi gatački sindikalac danas optimista, vjeruje u razgovore sa čelnicima Elektroprivrede.

"Od naših zahtjeva nećemo odustati, očekujemo nastavak pregovora sa Elektroprivredom i sa Vladom Srpske. Ono što danas mogu da najavim jeste da od 28 novembra kreću zajedničke aktivnosti sidikata RiTE Gacko i RiTE Ugljevik koje će voditi ka obustavama proizvodnje", rekao je Željko Tepavčević, predsjednik Sindikata RiTE Gacko.

Radnici kažu da ne žele ugroziti proizvodnju i sistem, ali želje bolje uslove. Poručuju da gatački gigant vapi za uređenim sistemom.

Nisu ovdje problem samo plate, radnici kažu da se sistem mora urediti u ovome preduzeću, napominju da je mnogo zaposlenih a radnika nikad manje.

Kancelarije krcate a rudnik poluprazan, to je slika gatačke zlatne koke. Slavenko radi u rudniku, ljut je na sve a ponajviše na upravu.

"Ne možete shvatiti kako je teško dolje, nemamo uslova, nemamo ništa. Ima probleme unutar firme, donose se škole, kupuju se diplome, uzimaju se koeficijenti, niko ne dolazi u proizvodnju svi bježe. Onda je neka sila, neka prijetnja, ne smijemo da progovorimo, sve nešto ne smiješ pričati ostaćeš bez posla. Čije je ovo i vas i cijelog našeg naroda", rekao je Slavenko Adžić, nadzornik u Rudniku.

Lažne diplome, lažna bolovanja, bezobrazno visoke i sramno male plate, sve to muči nezadovoljne radnike. Kažu, dok neki s mukom zarađuju rudarski hljeb neki zaposleni uopšte ne žive u Gacku. Zato traže da se tome stane u kraj. Skoro 40 godina Veselin radi na istom radnom mjestu, ogorčen je.

"Kako je, nikako druže moj. Znaš kolika mi je plata 1200 maraka sa 270 maraka radnog staža. Ispod prosjeka sam, ne samo ja, u mojoj ZTP radnoj jedinici koja broji 460 ljudi, 308 ljudi je ispod prosjeka. Šta mislite kako im je", rekao je Veselin Slijepčević, zaposlenik RiTE Gacko.

Iz uprave preduzeća danima muk pa i danas. Direktor preduzeća je Bilećanin Miodrag Šešlija, zamjenik mu je Gačanin Srđan Milović, radnici kažu da su u praksi uloge zamijenjene. Ni iz Elektroprivrede se danas nisu oglašavali kažu to će uraditi nakon nove runde pregovora.



Тагови: