Uprava za indirektno oporezivanje BiH

Počinje kampanja "Stop švercu 2023"

  • Извор: АТВ
  • 09.04.2023. 19:19

Borba sa crnim tržištem polako se stabilizuje, ali i dalje traje. Vrijednost oduzete robe u prethodne tri godine, premašuje iznos od 10 miliona maraka. Da je smanjene ilegalnog tržišta vidljivo, dokazuje i rast broja izdatih akciznih markica, za 33 odsto više nego prošle godine. Prihodi od akciza, samo 2022, donijeli su preko milijardu maraka.

"Značajni prihodi, to je oko 17% ukupno prikupljenih indirektnih poreza i ovaj dio najviše i najvećim dijelom završi u budžetima entiteta i Brčko distrikta, kao i svi uostalom indirektni porezi. Ta sredstva upravo služe za plaće primjerice policije, zdravstva, školstva, za raznorazna socijalna davanja za povećanje penzija i slično", rekao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH.

Proizvodi poput nafte, duvana, alkohola, bezalkoholnih pića i kafe dodatno se oporezuju, zbog čega su i glavni nosioci crnog tržišta. Povećati kontrole, smanjiti poreze, podići svijest građana, neka su od rješenja, kažu stručnjaci. 

"Tu imate dva moguća pristupa. Jedan je da država kloristeći instrumente sile, svaka država to ima, strožije kontroliše naplatu poreza i da to poveća donekle javni prihod. Drugi pristup je onaj koji tržišni ekonomisti zagoravaju a to je da država smanji što je više moguće poreze, tako da to poresko opterećenje bude što manje", rekao je Marko Đogo, ekonomista.

Građani su ti kojima najčešće bude ponuđeno da kupe proizvode na crno, zbog čega su jedni od glavnih saradnika u suzbijanju ovog problema. Upravo zahvaljujući njihovim pozivima, bude oduzeta značajna količina robe. 

"Prvi je otvorena linija 080 206 07 je broj. Ta otvorena linija je potpuno ananimna i besplatna. Drugi način jeste naša vajber linija i tu pozivamo građane da nam dostave lokaciju mjesta", rekao je Ratko Kovačević.

Rezultati su vidljivi, ali ilegalni proizvodi i dalje pronalaze put do kupca. Važno je znati da proizvodi bez markica su roba nepoznatog porijekla. Kako takvi, opasni su po konzumaciju. 

Тагови: