Велико растерећење

Подизање прага за улазак у систем ПДВ-а добра вијест за привреднике

  • Извор: АТВ
  • 22.11.2023. 19:20

Помјерање прага за улазак у систем ПДВ-а је вијест коју су мали предузетници и занатлије дуго чекали. Конкретно, ово значи велико растерећење у пословању, али и смањење цијена услуга, што ће користити и крајњим муштеријама.

Привредници кажу, ово је добра порука за останак младих. И раније су покретали овакву инцијативу, али тек сада су наишли на разумијевање.

"Шта то значи за нас који радимо као самостални привредници? Значи да ћемо имати простора да радимо до 100 хиљада без уласка у ПДВ. Зашто спомињемо? Морате схватити да би ми морали поскупити своје услуге за 17 одсто“, каже директор Занатско-предузетничке коморе Републике Српске Јовица Братић. 

"Добра ствар за мале привреднике, јер некада 50 хиљада и сада 100 хиљада није исто. Доста малих привредника би ово поджало зато што знају да давањем на крају биланса могу дићи кредите, могу се задужити и могу остати и опстати на овим просторима“, каже предсједник занатско-предузетничке коморе Републике Српске Лазо Шешић. 

Тренутно, на пререгистрацију чека 6.284 обвезника. Све ово повлачи додатна средства из заједничког буџета, односно смањење јавних прихода, подсјећа министар финансија и трезора. 

"Ове године ће то бити више од 25 милиона марака, јер се држава одрекла тог дијела прихода, али то је нешто што морамо преузети на себе ако желимо да занатски сектор остане да живи“, каже министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ Срђан Амиџић.

Приједлог закона о измјенама закона о ПДВ-у већ је прошао Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ. Сада је на реду Дом народа, који би о томе требало да расправља већ сутра. Уколико буде усвојен, ступиће на снагу за осам дана, а након тога биће потребно додатних мјесец дана за усвајање потребних правилника и подзаконских аката како би се први предузетници могли пререгистровати. 

"Ниједан закон не може да се усвоји без СНСД-а"

Министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ Срђан Амиџић је истакао да ниједан закон на нивоу БиХ не може да се усвоји без СНСД-а.

"Иницијативу за измјену закона може да поднесе свако. Како сам већ рекао, за нас је најбитније када иницијативу поднесу они на који се то односи, али законе усваја онај који има капацитет, а у овом конкретном случају, када говоримо о нивоу БиХ, ниједан закон не може да се усвоји без СНСД-а. Слушали смо свакакве ствари које су биле некоректне, гдје су један реалан проблем хтјели да уведу у домен политике и мислим да то није добро. Подсјетићу вас да је овај закон већ прошао Представнички дом, једногласно, и да је у процедури у Дому народа. Нису се стекли услови да буде усвојен 04.10. јер смо вршили одређене припреме. Донијети закон не подразумијева само изгласати закон и он почиње да живи. Оно што наши мали предузетници треба да знају, а ми очекујемо да ће сутра тај закон да буде усвојен, и наравно, кључну улогу у том процесу када је у питању Српска има СНСД, требаће осам дана да закон ступи на снагу. Након тих осам дана, ми смо уложили максималан напор, да све остале процедуре, у смислу усвајања подзаконских аката, правилника и свега осталога које треба да проведе УИО се проведу у што краћем року. Наша су очекивања да од дана ступања на снагу тог закона, да ће бити неопходно још неких 30 дана да они појединци који имају могућност да се по овом закону пререгиструју и стварно то и учине. Жао ми је што су привредници морали сачекати још тај мјесец и 13 дана, али како сам већ рекао, највећа штета би била да смо усвојили закон у тренутку када за то нису биле створене техничке претпоставке", рекао је Амиџић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина