Zagrebačka berza

Pokušaj obnove povjerenja investitora nakon afere "Agrokor"

  • 26.08.2018. 14:22

Zagrebačka berza (ZSE) kreće u formiranje elitne "superkotacije" pod nazivom Vodeće tržište. Ona bi trebalo da pomogne u obnovi povjerenja investitora, narušenog događanjima vezanim za "Agrokor".

Prva kompanija koja će svoje dionice uvrstiti u najvišu kotaciju je Atlantic Grupa, koju bi zatim slijedila Valamar Rivijera, saznaje Poslovni dnevnik. 

Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (HANFA) odobrila je u četvrtak Zagrebačkoj berzi izmjene i dopune berzanskih pravila, čime su ispunjeni svi birokratski preduslovi za formiranje Vodećeg tržišta. 

Iako poznavaoci strukture ZSE-a znaju da kotacija pod tim imenom postoji još od 2009., a u koju se nije nikad uvrstila ni jedna kompanija, nova kotacija s nekadašnjom dijeli samo naziv zbog cijelog niza kriterijuma koje će kompanije morati da ispunjavaju da bi bile uvrštene i ostale u njoj. Konkretno, radi se o 12 kriterijuma. 

Vrata najviše kotacije biće otvorena samo kompanijama vrijednijim od 500 miliona kuna (67,2 miliona evra) i s udjelom slobodnih dionica (free float) od bar 35 posto, te sa više od 1.000 dioničara. 

Dalje, kompanija će morati da ima sklopljen ugovor s bar jednim održavaocem tržišta. No, većinu kriterijuma čine stavke kojima se od kompanija traži pojačan nivo transparentnosti prema investitorima, što je i glavni motiv osnivanja ove kotacije. 

Tako će uvrštena kompanija morati da dostavi berzi i da javno objavi na svojoj internet stranici kalendar događanja s popisom datuma objave finansijskog izveštaja, glavne skupštine, isplate dividende i drugih aktivnosti vezanih za odnose s ulagačima. 

Kompanija će biti dužna da objavi politiku dividende, ali to ne znači da mora i da je isplaćuje. 

Izvještaji će morati da se predstavljaju analitičarima na konferencijama. Jedan član Nadzornog odbora mora da bude nezavisan. Ispunjavanje kriterijuma berza će provjeravati svakih šest mjeseci, a ko "padne" odmah će biti izbačen. 

Kriterijume za sada ispunjava sedam kompanija. 

Pored Atlantic-a i Valamara, to su Hrvatski Telekom, Adris, Tankerska Next Generation, Arena Hospitality i Podravka. Većinu zahtjeva ispunjavaju i AD Plastik i Atlantska plovidba. 

Kako Poslovni dnevnik nezvanično saznaje, sve navedene kompanije zainteresovane su za prelazak u Vodeće tržište, a Atlantic je najkonkretniji. 

"Atlantic je podržao prijedlog za formiranje Vodećeg tržišta, a s obzirom na to da ispunjava sve najavljene kriterijume za uvrštenje i najviše standarde transparentnosti prema svojim investitorima, svakako ima namjeru da pokrene inicijativu za uvrštenje", izjavili su iz te kompanije.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.