Inflacija najveća od 1981. godine

Police s uljem i brašnom u nekim njemačkim marketima prazne

  • Извор: Радио Сарајево
  • 19.04.2022. 16:02

Njemačka, jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, trpi ozbijne posljedice rata u Ukrajini kada je u pitanju snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama.

Trgovački lanci bilježili su pojačane kupovine suncokretovog ulja i brašna od početka ruske invazije na Ukrajinu, koja je jedan od najvažnijih proizvođača ovih namirnica. Stoga su u brojnim supermarketima police s brašnom i suncokretovim uljem i dalje prazne, javlja "AA".

Problemi u lancu snabdijevanja takođe su doveli do naglog rasta cijena ovih proizvoda.

Cijena suncokretovog ulja, koja je prije rata bila manja od 1,50 evra po litri, trostruko je viša i trenutno je oko pet evra.

Pojedini supermarketi ograničili su prodaju suncokretovog ulja i brašna kako bi izbjegli stvaranje zaliha među građanima.

Godišnja stopa inflacije u martu u Njemačkoj je iznosila 7,3 odsto, što je najviše od 1981. godine, objavila je ranije Njemačka savezna kancelarija za statistiku (Destatis), prenosi "Radiosarajevo.ba".

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, poremetio je protok pšenice i žitarica. Kao posljedica rata, zabilježen je rast cijena prirodnog gasa, nafte i ostalih energenata što je uzrokovalo poskupljenje mnogih prehrambenih proizvoda.

Prema podacima Opservatorija ekonomske složenosti (OEC) u 2019. godini Rusija i Ukrajina zajedno su izvezle više od četvrtine (25,4 odsto) svjetske pšenice.

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм