Semberija

Poljoprivrednici u problemima, ne pamte skuplju proljetnu sjetvu

  • Извор: АТВ
  • 16.03.2022. 20:44

Nestašica, ali i previsoke cijene repromaterijala veliki su problemi koji se nalaze pred poljoprivrednim proizvođačima za predstojeću proljetnu sjetvu. S druge strane građani u strahu od razvoja situacije u svjetu gomilaju zalihe. Država kaže da za tim nema potrebe, da svega ima dovoljno. Kako će se izboriti sa novonastalom situacijom? Koliko će hektara posijati? Imamo li dovoljno brašna I pšenice ? I kako ocjenjuju početak sjetve poljoprivrednici? O svemu tome u Temi dana.

Na pragu proljetne sjetve semberski poljoprivrednici kažu da je bilo teških vremena, ali da ne pamte skuplju sjetvu. Razlozi su visoke cijene repromaterijala i goriva, koji su doveli do ostalih poteškoća.

Da nije lako to je jasno svima, ipak odustajanja nema. I ove izazove će prevladati kažu poljoprivrednici u Semberiji. Visoke cijene đubriva već su napravile problem pri jesenjoj sjetvi, a sada i nestašica istog, prijeti proljetnoj sjetvi.

„Unazad par godina bile su relativno teže sjetve, k'o i svakog proljeća, narod obično kaže golo proljeće i tako i jeste. Međutim, ova godina je posebna i specifična po mnogo čemu i više po tom divljanju cijena. Sarađujem sa nekih par ljudi u selu. Trudićemo se da i ove godine da ublažimo na neki način te muke, pošto im radim više godina te usluge, sijem im 'kuruz u tom sam toku“, kaže Milenko Nikolić, poljoprivrednik iz Amajlija

 „Vidite u okruženju da pšenice nema nigdje, da su cijene nenormalne. Mi sami ne kažemo da ne bi voljeli da ostane cijena pšenice, visoka, ali bojim se da ne bi svi došli u veći problem da desi se nedostatak“, izajvio je Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije.

Mnogi u susret sjetvi idu optimistično. Površine koje će posijati ostaće iste kao prošle godine. Neki su uveli manje korekcije, ali saglasni su da se bez obzira na sve od sjetve ne smije odustati. 

Neki su ove godine posijali i više nego što su planirali. I sam ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić kaže da je ovo pitanja stvar ličnog izbora poljoprivrednik u momentu kada je  cijena pšenice oko 800 KM po toni.

Poljoprivrednici iz semberskog sela Amajlije su i ove godine planirali da zasiju manje više iste površine.

„Trenutno pod pšenicom imam nekih 4 ha, a pod kukuruzom sam smanjio  u odnosu na prošlu godinu, imao sam mnogo više, međutim morao sam se povući iz nekih njiva koje sam radio pod arendu jer je cijena otišla mnogo“, priča Milenko Nikolić, poljoprivrednik iz Amajlija.

 „Prošle godine sam imao 8ha, a ove godine imam 10 ha, tako da sam malo povećao“, objašnjava Miroslav Vasić, poljoprivrednik iz Amajlija.

„Ja sijem recimo, dosta kukuruza za silažu, negdje oko 50-60 dunuma zavisi od godine, kako godina kaže, tako ću i sijati. A recimo ja sijem dosta kukuruza i za branja“, kaže Petar Dragojlović, poljoprivrednik iz Amajlija.

Zbog situacije u svijetu mnogi građani stvaraju zalihe. Za time nema potrebe kaže ministar Pašalić. Republika Srpska ima dovoljno svega.

Poljoprivdernici kažu da je posijana pšenica u jako dobrom stanju . Da se nadaju dobrom rodu i da vjeruju da će stanje biti uobičajeno i bez nestašice.

Krize nema, ovih dana je kaže ministar, otežan transporta žitarica iz Srbije, ali da će biti i to u narednih nekoliko dana biti regulisano.

„Republika Srpska ima dovoljno zaliha i pšenice i brašna do naredne žetve. Mi scaki drugi dan dobijamo podatke. Zadnji podatak govori da je to negdje oko 25.000 t pšenice u mlinovima“, kaže Pašalić 

Srpska Računa i na pomoć Srbije ukoliko bude bilo potrebno. Obećanja su to od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Izvoz je za sada odobren za Albaniju.

„Isti slučaj će biti i sa drugim zemljama u regionu, ko god bude tražio i na bilo koji način, jer nemamo problem sa tim“, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Ono što još osim visokih cijena muči poljoprivrede proizvođače jeste nestašica đubriva. Mnogi koriste i alternativne načine đubrenja. 

„Imam dosta stoke, ja stajsko đubre, najviše to koristim, ali nema šanse bez vještačkog đubriva. Vještačko đubrivo je osnovno đubrivo i bez njega nema uspjeha u poljoprivredi“, kaže Vasić.

Ministar Pašalić kaže da se na cijenu đubriva ne može uticati. Ministarstvo ovih dana rješava  problem nabavke đubriva.

„Naši proizvođači mlijeka imaju velike količine stajskog đubriva, osoke, sada ih koriste u većoj količini, snalaze se, ali generalno možemo reći da zaista imamo problem sa đubrivom. Ono je i skupo i nema ga dovoljno i sada je osnovni cilj da ga obezbijedimo  dovoljne količine i na dobrom smo putu“, rekao je Pašalić.

Poljoprivrednici Semberije apeluju na Ministarstvo da što prije izvrše isplatu obećanih da bi mogli da nastave sa proizvodnjom. Ministarstvo je najavilo i povećanje podsticaja za 100 KM, što bi uz već ranijih 300 bilo dovoljno da se pomogne poljoprivrednoj proizvodnji

Iako su neki građani zbunjeni, treba imati povjerenja u državu i njene garancije da svega imamo dovoljno. Da gomilanjem zaliha ne pomažemo onima koji na taj način izazivaju vještačka poskupljenja. Te da se uzdamo u dobre vremenske prilike kako bi poljoprivrednici mogli na miru i posijati i požnjeti.


  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.