Povećanje cijene

Polovina domaćinstava u Velikoj Britaniji "bori" se da plati račune za energente

  • Извор: Агенције
  • 16.09.2022. 12:44

Gotovo polovina domaćinstava u Velikoj Britaniji bori se da plati račune za energiju, saopštila je Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS).

ONS navodi da 48 odsto odraslih kaže da im je "veoma ili donekle teško" da priušte da plate račune za energente, prema istraživanju provedenom između 31. avgusta i 11. septembra, piše "Dejli mejl".

Ovo je povećanje u odnosu na prije dvije sedmice kada se 45 odsto izjasnilo da se bore da plate račune.

Međutim, nova vlada premijera Liz Tras obećala je pomoć zbog rastućih cijena energenata.

Vlada je najavila da će ograničiti račune za energente na 2.500 funti od oktobra, uključujući 400 funti rabata koji će biti plaćen u šest rata.

Istraživanje je uslijedilo nakon što je industrijski regulator Ofgem saopštio da će prosječan račun za energente skočiti za 80 odsto na 3.549 funti.

Domaćinstva se već suočavaju sa povećanjem troškova za energiju za 54 odsto nakon što je gornja granica računa povećana na 1.971 funtu u aprilu.

Prema ovom istraživanju, ljudi su sve više zabrinuti i zbog troškova u redovnom trošenju.

Oko 82 odsto odraslih bilo je "veoma ili donekle zabrinuto" u posljednje dvije sedmice zbog rasta troškova života.

Na isto pitanje u maju, 74 odsto domaćinstava je odgovorilo na isti način.

Otprilike jedna četvrtina odraslih - 26 odsto - rekla je na pitanje o trenutnom stanju finansija domaćinstva da ne mogu da uštede kao ranije. 

I dok se u Evropi naglu podižu cijene struje, u Republici Srpskoj neće biti poskupljenja.

"Svi se čude zašto Elektroprivreda Srpske ne povećava cijenu struje. Od povećanja struje domaćinstvima mi imamo mali ili skoro nikakav prihod. Da bi imali veće prihode morali bi poskupiti struju dvostruko, a to za sobom povlači i poskupljenja u lancu usluga u privredi“,  rekao je ranije Luka Petrović, direktor ERS.