SAD

Ponuda stabilnija, a cijene ipak rastu: Šta se zbiva na tržištu nekretnina i zašto je prodaja slaba?

  • Извор: Телеграф
  • 27.12.2021. 10:01

Iako mjesecima unazad tržište nekretnina rapidno napreduje, pri čemu cijene dostižu rekordne nivoe, došlo je do izvjesnih neočekivanih promjena na američkom kontinentu.

Očigledno je da je "u nekom trenutku cijena jednostavno previsoka", piše CNBC, aludirajući na novembarski pad prodaje novoizgrađenih porodičnih kuća.

Prodaja se, naime, odvijala znatno ispod očekivanja analitičara, za 14% slabije nego prije godinu dana. Ni oktobarske brojke nisu mnogo bolje - tada su, zapravo, evidentirane prodaje na najnižem nivou od početka pandemije, prema podacima američkog Biroa za popis stanovništva.

Ipak, uprkos usporavanju prodaje i rastućim stopama hipoteke, srednja cijena novoizgrađenih kuća, prodatih u novembru, porasla je za skoro 19% u odnosu na novembar 2020. Cijene su nastavile da rastu čak i kada je porasla ponuda novih kuća.

Po nekom "zakonu ponude i potražnje", cijene bi trebalo da padu - u skladu sa porastom broja nekretnina na tržištu. Međutim, s obzirom da je inventar postojećih kuća na istorijski niskom nivou, cene su nastavile da se kreću uzlaznom putanjom.

CNBC dalje prenosi riječi ekonomiste Ijana Šeferdsona koji kaže da je "potrebna velika korekcija", kao i da "brzo povećanje cijena postojećih domova vrši dodatni pritisak na povećanje cijena novih kuća".

Cijene postojećih kuća, prodatih u novembru, porasle su za nešto više od 13% u odnosu na prethodnu godinu, što je blagi rast u odnosu na godišnji rast u oktobru.

Nakon vrhunca iz prošlog proljeća i dramatičnog pada tokom ljeta, cijena drvne građe sada ponovo raste i duplo je veća od one koja je važila početkom novembra, kada je Ministarstvo trgovine SAD objavilo da će udvostručiti uvozne dažbine na građu iz Kanade 2022.

Građevinci takođe usporavaju prodaju zbog problema u lancima snabdevanja, jer, kako kažu, ne žele da prodaju kuću koju ne mogu isporučiti na vrijeme.

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.