Na cijeloj teritoriji BiH

Popis poljoprivrede biće obavljen krajem 2023. godine

  • Извор: АТВ
  • 15.03.2022. 18:54

Popis poljoprivrede biće obavljen krajem 2023. godine na cijeloj teritoriji BiH. Pilot popis biće u posljednjem kvartalu ove godine. Biće to prvi popis nakon 60 godine.

"Taj pilot popis će biti i te kako značajna aktivnost zato što će se na jednom reprezentaivnom uzorku od 200 popisnih krugova u BiH testirati sve stvari koje su neophodne da se uradi adekvatno za nadolazeći popis poljoprivrede", rekao je Darko Milunović, vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske.

Potrebno je da znamo koliko imamo poljoprivrednih proizvođača da bismo mogli da kreiramo mjere u poljoprivrednoj proizvodnji,kažu iz ministarstva. Popis će vjeruju dati odgovore na brojna pitanja.

"Mi danas imamo dobre podatke zahvaljujući registru poljoprivrednih gazinstava koji se vodi u ministarstvu poljoprivrede. Ali mi imamo jedan broj proizvođača koji nisu registrovani i moramo i njih da na neki način uokvirimo", rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Tek kada znate sve podatke o partenrima u ovoj slučaju poljoprivrednicima možete da kreirate mjere koje će im pomoći da unaprijede svoju proizvodnju.

Pašalić kaže i da je praksa da se takav popis radi svakih deset godina.Posljednji je u  Evropi urađen u periodu 2009-2011. godine, zbog pandemije virusa korona u nekim zemljama je odložen.


Тагови: