Slijede nova poskupljenja?

Porasla cijena uranijuma nakon puča u Nigeru

  • Извор: Телеграф
  • 01.08.2023. 17:18

Cijena uranijuma je tek neznatno porasla od vojnog udara u Nigeru prošle nedjelje, pošto su rudarske operacije nastavljene u sedmom najvećem svjetskom proizvođaču radioaktivnog metala, ali je konsultantska kuća rekla da bi cijene mogle da porastu u narednim nedjeljama.

Promptna cijena uranijuma, koji se naširoko koristi za nuklearnu energiju i liječenje raka, porasla je juče na 56,25 dolara po kilogramu sa 56,15 dolara nedjelju dana ranije, saopštila je danas firma za istraživanje tržišta i konsultantska kuća UkC.

Francuska kompanija za nuklearna goriva Orano, koja upravlja rudnicima uranijuma u zapadnoafričkoj zemlji, saopštila je prošle nedjelje da su njene aktivnosti u toku uprkos puču javlja Rojters.

Upozorenje kupačima: Učestale krađe na hrvatskim plažama

Upozorenje kupačima: Učestale krađe na hrvatskim plažama

Orano je u utorak ponovio da se operativne aktivnosti nastavljaju uprkos planovima Francuske da evakuiše svoje građane, rekavši da su 99 odsto njenog osoblja u zemlji, državljani Nigera.

Promptna cijena je takođe malo promijenjena jer Orano prodaje uranijum po dugoročnim ugovorima, a ljetni mjeseci su spori na spot tržištu, rekao je Džonatan Hinze, predsjednik UkC-a.

"Događaju poput ovog moglo bi biti potrebno malo više vremena da prodre u psihologiju tržišta. I dalje bismo mogli da vidimo veće uticaje u narednim danima i nedjeljama”, dodaje.

300 migranata, automatske puške, karabin, pištolji i municija: Epilog velike akcije policije

300 migranata, automatske puške, karabin, pištolji i municija: Epilog velike akcije policije

Nuklearna agencija Evropske unije Euratom saopštila je u utorak da ne vidi neposredan rizik za proizvodnju nuklearne energije u Evropi, ako bi Niger smanjio isporuke uranijuma, budući da komunalna preduzeća u bloku imaju dovoljno zaliha za tri godine.

Niger je bio drugi najveći dobavljač prirodnog uranijuma za EU prošle godine.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм