"Blumberg"

Porast rizika od recesije u evrozoni

  • Извор: Агенције
  • 13.07.2022. 10:53

Rizik od recesije u evrozoni raste, upozorili su ekonomisti koje je anketirala američka novinska agencija "Blumberg".

Stručnjaci su kao glavne faktore za rastuću recesiju naveli nedovoljne količine prirodnog gasa i inflaciju, koja je na rekordnim nivoima.

Vjerovatnoća značajnog kontrahovanja navodno je porasla na 45 odsto sa 30 odsto u prethodnoj anketi. Taj procenat iznosio je 20 odsto prije ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, koja je dovela do sankcija Rusiji i smanjenja protoka ruskog gasa, najviše u Njemačku.

- Predviđamo recesiju na osnovu već sprovedenog embarga na naftu i efekta većih ulaznih cijena na industriju - izjavio je strateg u Robobanci Erik-Јan van Harn.

On je dodao da njemačka ekonomija već usporava i da je u toku jasan trend opadanja, prenijela je Raša tudej.

Nagli porast životnih troškova širom Evrope utiče na kompanije i mušterije, koje su tek počele da se vraćaju na nivoe trošenja i proizvodnih kapaciteta od prije pandemije kovid 19. U isto vrijeme, smanjena isporuka ruskog prirodnog gasa predstavlja prijetnju po zalihe energije za zimu.

Analitičari i dalje predviđaju vrhunac inflacije u evrozoni u ovom tromjesečju. Prognoza inflacije veća je u odnosu na prethodnu anketu, mada se očekuje da će rast cijena usporiti do cilja Evropske centralne banke /ECB/ od dva odsto u 2024. godini.

Ekonomisti predvođeni Džejmsom Rositerom u kanadskoj investicionoj banci Ti-Di sekjuritis, koja pruža i finansijske usluge, smatraju da će evrozona ući u blažu recesiju u drugoj polovini godine, ali da to neće biti dovoljno za smanjenje potražnje da se inflacija vrati na cilj, čime ECB ostaje na putu postepenog povećanja kamatnih stopa.

Тагови: