Sarajevo

Poslanici u FBiH spriječili povećanje plata u realnom sektoru

  • Извор: Независне
  • 07.07.2023. 21:38

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH na sjednici u četvrtak nisu uvrstili na dnevni red zakone kojima bi se omogućilo povećanje plata radnicima u realnom sektoru za 400 KM.

Naime, klubovi SBiH i NES-a uputili su zahtjev za dopunu dnevnog reda kako bi parlamentarci razmatrali ove zakone, ali je za njihovo uvrštavanje na dnevni red glasalo samo 39 poslanika.

Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku u Parlamentu FBiH i jedan od predlagača ovog zakona, rekao je da su u januaru pripremili izmjene dva zakona kojima bi se omogućilo povećanje plata radnika do 400 KM, uz 11 odsto izdvajanja za PIO.

"Neko sa neto platom od 1.200 KM bi imao platu 1.600 KM i to je veoma značajno za radnike. Tražio sam pojedinačno glasanje za uvrštavanje ove tačke na dnevni red. Postoji na snimku sve kako je ko glasao. Zbog čega je propuštena prilika? Pa to je zbog toga što ove godine nećemo usvojiti reformske fiskalne zakone kako bi se smanjili doprinosi. Ovo znači da implementacija bilo kakvih zakonskih rješenja iz naredne godine možemo dobiti tek u 2025. godini. Znači, imamo dvije godine koje jedu skakavci i još sedam propuštenih prije. Zbog toga je neki dan bio ogroman red ispred Njemačke ambasade. Ovdje će ostati samo žabe da se gutaju u našoj zemlji", naglasio je Čavalić.


Američki novinar: Đokovića mrze jer je uništio njihov omiljeni par

Američki novinar: Đokovića mrze jer je uništio njihov omiljeni par

Inače, ovo je zajednički prijedlog Udruženja poslodavaca FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH, te je još ranije objašnjeno da bi usvajanjem ovih zakona koji su privremeno rješenje, plate radnicima rasle do 400 KM, u zavisnosti od mogućnosti poslodavca.

Kako su "Nezavisne" ranije pisale, oni su nakon skoro osam godina čekanja, kreirali izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, čiji je cilj povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru, i to na način da najveći iznos pripadne radnicima. Trenutno je slučaj da gotovo isti iznos povećane plate radnicima pripadne i entitetu.

U Udruženju poslodavaca FBiH nisu krili razočarenje ovim postupkom, te su saopštili da poslanici čija plata prelazi 4.000 KM odbijaju omogućiti povećanje plata radnicima u realnom sektoru do 400 KM.

"Poslanici su dobrim dijelom direktno odgovorni za loš materijalni položaj radnika u realnom sektoru, odlazak cijelih porodica iz BiH i nedostatak kvalificirane radne snage.

Nažalost, ovo je realizacija najcrnjeg scenarija da ni tokom 2023. godine vlasti neće učiniti ništa kako bi smanjile prevelika opterećenja na rad i poboljšale materijalni položaj radnika. Ovo privremeno rješenje bi važilo do donošenja novih sistemskih zakona o doprinosima i porezu na dohodak, kojima bi postojeće opterećenje na platu, koje je među najvećima u Evropi, bilo značajno smanjeno. Nažalost, ljudi čija su mjesečna primanja veća od 4.000 KM nisu pokazali ni trunku empatije i razumijevanja za povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru, koji direktno zarađuju i plate njima", navode u Udruženju poslodavaca u FBiH.


Veliki uspjeh ruske vojske - izvukli neoštećenu britansku raketu:

Veliki uspjeh ruske vojske - izvukli neoštećenu britansku raketu: "Postaće beskorisna"

Rekli su da neće odustati od svojih zahtjeva te pozvali zaposlene u realnom sektoru, kao i sindikalne predstavnike, da izvrše direktan pritisak na poslanike i delegate u Parlamentu FBiH da što hitnije usvoje povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина