Њихови ставови

Послодавци предлажу минималац од 750 КМ

  • Извор: АТВ
  • 15.11.2023. 19:20

Минималац који су послодавци Републике Српске спремни да издвоје у идућој години не би прелазио 750 конвертибилних марака. Јасно су свој став поручили на данашњем састанку у Влади Републике Српске.

За најнижу плату од 1.050 марака не желе да чују, јер би то, како тврде, довело до отпуштања бројних радника, рада на црно, али и лоших међуљудских односа.

„Ево примјер да ће једна чистачица у образовању имати око 1.050 марака, док ће наставник имати 1.200 марака. Иста таква ситуација је и у нашим компанијама. Ми смо укључили кроз своје анализе да једина најнижа плата која данас може бити регуларна и донесена је 750 марака, јер то показују сви економски показатељи. Значи, најнижа плата треба да буде нижа за 60 одсто просјечне плате“, рекао је Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Минималном платом  још ће се бавити и у Влади Републике Српске. Након бројних састанака са синдикалцима, али и привредницима, покушаће да изједначе потребе и интересе радника с једне и послодаваца с друге стране и тек тада ће минималац коначно бити утврђен. 

„Влада Српске остаје привржена системским мјерама која ће довести до даљег економског раста и стандарда грађана Српске“, саопштено је из Владе Српске.

Износ од 1.050 марака који је предложила Влада Републике Српске виши је од оног на који је пристала влада другог ентитета. Послодавци предлажу да се, евентуално, у минималац увећан за око 70 марака  уврсте и топли оброк, превоз, минули рад како би достигао приближну цифру коју је Влада предложила. Сличног става су и у Привредној комори. 

„Мислим да ће се наћи неко компромисно рјешење, а то рјешење иде у правцу да се вртимо ту негдје око најниже плате као што је у Србији, јер објективно привреда Републике Српске не може изнијети већу минималнму плату него што је то у Србији“, сматра  Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Рерпублике Српске. 

Послодавци очекују и расправу обје владе о најнижој плати. Влада Републике Српске и до сада је излазила послодавцима у сусрет и то субвенцијама за  двије трећине од износа повећања плате радницима.

Пратите нас и путем Вибера