Zavod za statistiku

Povećana proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

  • Извор: СРНА
  • 10.12.2022. 10:06

U Republici Srpskoj je za deset mjeseci ove godine ostvaren ukupan obim proizvodnje od 1.613.303 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je za tri odsto više nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U posmatranom periodu, najviše je proizvedeno trupca od četinarskog drveta u masi od 530.926 metara kubnih, a lišćarskog 297.173 metara kubnih.

U Srpskoj je za deset mjeseci ove godine prodato ukupno 1.649.997 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je za 1,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Na zalihama je registrovano 133.728 metara kubnih šumskih sortimenata.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da je dobro to što je ostvaren rast u odnosu na prošlu godinu, ali da su ti procenti rasta skromni jer je i dalje prisutno bitno odstupanje od planiranog obima.

On je istakao da je u oktobru u odnosu na isti mjesec prošle godine ostvaren značajno veći obim proizvodnje i prodaje i da je "prava šteta" što nije bilo takvih pokazatelja u više mjeseci tokom ove godine, kada je bio visok nivo tražnje za proizvodima drvne industrije, čime bi se ostvareni nivo proizvodnje mogao dovesti do planiranog.

"Pretpostavljam da su do takvog oktobarskog rezultata dovele mjere Vlade Srpske kao što su stimulacija za podizvođače radova od 4,73 KM po metru kubnom izvršene proizvodnje, podrška za nabavku mehanizacije i slično", naveo je Šinik.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић