Na više od 100 miliona KM

Povećanje agrarnog budžeta značajno za očuvanje proizvodnje mlijeka

  • Извор: СРНА
  • 05.06.2022. 10:39

Povećanje agrarnog budžeta Republike Srpske na više od 100 miliona KM za ovu godinu od značaja je za očuvanje domaćeg mljekarstva imajući u vidu sve teže uslove proizvodnje zbog problema na globalnom nivou, saglasni su poljoprivrednici u Srpskoj.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Vladimir Usorac rekao je da će im mnogo značiti isplata dodatne tri premije, ali da se nadaju i četvrtoj.

- Republika Srpska pokušava da spasi poljoprivredu, koliko ćemo uspjeti ne zavisi od nas već od globalnih dešavanja, cijene repromaterijala i ostalog - rekao je Usorac Srni.

On je dodao da je otkupna cijena mlijeka 0,80 KM po litri, a premija 0,25 KM, a da bi cijena od 1,20 KM po litri mlijeka bila cijena na osnovu koje bi se moglo govoriti o održivoj proizvodnji.

- Cijena mlijeka ne pokriva troškove i nedostatak namirujemo iz premije, koja je ustvari predviđena za razvoj a ne pokrivanje troškova - istakao je Usorac.

On je dodao da u Srpskoj ima oko 2.500 mljekara koji na mjesečnom nivou proizvedu oko 12 miliona litara mlijeka, te da postoje tri otkupljivača sirovog mlijeka, dok ih je u FBiH više.

- Sve je manje uvoznog, a sve više domaćeg mlijeka na tržištu, što znači da se naši potrošači samo mogu uzdati u ono što imamo, a ne u Evropu i svijet - zaključio je Usorac.

Mljekar iz Šamca Čedomir Borojević pohvalio je odluku Vlade Srpske za budu obezbijeđene dodatne premije, odnosno podsticaji u proizvodnji, čime će proizvodnja biti u narednom periodu dodatno očuvana.

- Moja proizvodnja je 1,3 miliona litara isporučenog, odnosno 1,5 miliona litara proizvedenog mlijeka. Proizvodnju nisam smanjivao - rekao je Borojević.

On smatra da mljekari moraju početi da naplaćuju "stvarnu" otkupnu cijenu mlijeka, imajući u vidu situaciju na tržištu.

- Da budem skroman ta cijena bi trebala da bude od 0,80 do 0,95 KM plus premija. Trenutno iznosi 0,65 do 0,70 KM za veće proizvođače - rekao je Borojević.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić istakao je da je Vlada Srpske za poljoprivrednike obezbijedila dodatna novčana sredstva jer agrarni budžet iznosi 106 miliona KM, a bilo je predviđeno 75 miliona KM.

Тагови: