"Ova godina mnogo bolja"

Povoljni hidrološki uslovi utiču na proizvodnju struje u Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 08.05.2023. 19:25

Kišni periodi idu na ruku hidroelektranama Srpske, vode ima pa su proizvodni rezultati iznat plana, 23 miliona maraka je HET-ova dobit za prošle godine koja je hidrološki bila nezapamćeno teška. Ova godina je mnogo bolja kažu za ATV u ovom preduzeću.

"Nekih 35% od predviđenog godišnjeg plana smo ostvarili do sada, a imamo i pozamašne zalihe vode kao našeg osnovnog resursa i to nam daje mogućnost da ćemo imati dobru proizvodnju ove godine i da ćemo se truditi da ostvarimo stabilnost cijelog sistema", rekao je Goran Mišeljić, direktor HET-a.

Trude se i u HE na Drini. U prvom kvartalu ove godine punom parom je radila i višegradska hidroelektrana. I oni su premašili plan pa su više nego zadovoljni.

"Evo za prva četiri mjeseca sa proizvedenih 470.000 megavat časova, mi smo proizveli više od polovine planirane električne enrgije za ovu godinu. Ovogodišnji plan je oko 910.000 megavat časova", rekao je Vukota Jojić, rukovodilac službe za proizvodnju električne energije u HE na Drini.

Rad tri hidroelktrane pažljivo se prati u matičnom preduzeću. U Elektroprivredi kažu da se voda racionalno troši kako bi hidro-pogodini spremno dočekali sušni period godine

"U ERS-u Mislim da je postignut taj optimum u radu i da sigurno neće biti problema u snabdijevanju domaćinstava, ali ni privrede u Republici Srpskoj. Mi smo u prva tri mjeseca imali i određene bilanse viškove i ostvarili smo značajne prihode na osnovu toga", rekao je Ivan Koprivica, izvršni direktor za tehničke poslove u ERS-u.

Viškova će u narednom periodu biti manje. Razlog je što obje termoelektrane u Srpskoj idu u redovne godišnje remonte pa će veće operećenje biti na hidroelektranama, kažu u Elektroprivredi.