Konsultacije

Povrtari u Srpskoj traže 15 odsto agrarnog budžeta

  • 12.01.2019. 19:19

Konsultacije poljoprivrednika sa ministarstvom poljoprivrede oko podsticaja počinju u drugoj polovini januara. Već su se javili povrtari sa svojim zahtjevima - traže 10 miliona maraka, odnosno 15 odsto ovogodišnjeg agrarnog budžeta. 

Dragomir Lakić iz Kosjerova kod Laktaša proizvodi krompir, luk, lubenicu, patlidžan. Kaže da proizvodnja teče bez većih problema, ali da je dalja distribucija i prodaja problem.

"Treba pogledati sa svih strana, da se toj poljoprivredi pomogne onoliko koliko joj je potrebno. Znam da se to ne može popuniti sve, ali ipak se treba pogledati, jer je to proizvodnja koja dosta košta, ali i dosta traži", kaže Dragomir Lakić iz Kosjerova.

Proizvođači povrća kažu da su im najpotrebnija radna snaga i veća izdvajanja za mehanizaciju. Takođe, smatraju da bi bilo dobro da se nešto budžetskih sredstava preusmjeri iz govedarske i mlijekarske proizvodnje u povrtarsku. U Udruženju povrtara Republike Srpske već znaju šta su im prioriteti - ako dobiju željeni iznos.

"Od tih 10 miliona, četiri miliona bi išlo za prodato povrće, tu bi akcenat dali na plasteničku proizvodnju. 1.36-1.50 Moramo ići podsticati nove mašine, nove pakirnice, nove vadilice, samo ko bude u mogućnosti da nabavi te mašine će ostati u povrtarstvu", kaže Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske.

Resorni ministar ocjenjuje da će u razgovorima sa poljoprivrednicima sve ići po već uhodanim mehanizmima, i da će pravilnik o podsticajima biti objavljen već u februaru. Želimo da raspodijelimo sredstva što ravnomjernije, da ne bude ni privilegovanih ni zapostavljenih, kaže Boris Pašalić.

Sve što budemo radili, radićemo u dogovoru sa našim poljoprivrednim proizvođačima, vodeći računa o tome da mi nikada ne možemo u potpunosti da obezbijedimo sve ono što naši proizvođači očekuju. Ali, to je tako svugdje u svijetu, u najrazvijenijim poljoprivrednim zemljama uvijek su zahtjevi samih proizvođača veći od realnih mogućnosti", rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske

Poljoprivredni budžet je ove godine 71 milion KM, isto kao i prošle. Nakon usvajanja Zakona o akcizama posljednjeg februara, agrarni budžet je povećan sa 60 na 71 milion maraka.

Тагови: