Poreska uprava

Poziv frilenserima da prijave prihode

  • 16.03.2022. 13:11

Poreska uprava Republike Srpske poziva poreske obveznike koji ostvaruju prihode iz inostranstva, uključujući i one od usluga ostvarene udaljenim radom /frilenseri/, da te prihode prijave Poreskoj upravi, kao i da registruju djelatnosti koje obavljaju.

"Obavještavamo poreske obveznike da Poreska uprava raspolaže podacima o ostvarenom prilivu sredstava putem internet servisa za finansijsko plaćanje kao što je pejpal /PayPal/ i drugi, u prethodnom periodu, a po računima otvorenim kod ovlaštenih subjekata za platni promet na teritoriji Republike Srpske i BiH", saopšteno je iz Poreske uprave.

U saopštenju napominju da su svi poreski obveznici, koji ostvaruju prihode iz inostranstva, dužni podnijeti odgovarajuće prijave nadležnoj područnoj jedinici Poreske uprave radi prijave dohotka ostvarenog u prethodnom periodu, u za to zakonski predviđenom roku.

Iz Poreske uprave pozivaju poreske obveznike koji ostvaruju prihode iz inostranstva, da prijave te prihode i sebe ne dovedu u situaciju da snose sankcije, jer neprijavljivanje ostvarenog dohotka podliježe prekršajnoj odgovornosti, kao i eventualnoj krivičnoj odgovornosti.

Poreska uprava podsjeća da je u nekoliko navrata već pozivala poreske obveznike koji ostvaruju prihode iz inostranstva, a koji pri tome ne prijavljuju i ne plaćaju poreske obaveze, te koji nisu registrovani za obavljanje djelatnosti, da urede svoje poslovanje u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom Republike Srpske u ovoj oblasti.

U saopštenju se navodi i da cilj Poreske uprave nije kažnjavanje poreskih obveznika već uvođenje njihovog poslovanja u legalne, zakonske okvire, i eliminisanje nelojalne konkurencije.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.