Фонд ПИО

Позив осигураницима за комплетирање документације за остваривање права на пензију

 • 03.04.2024. 10:57

У циљу ефикаснијег рјешавања захтјева за остваривање права на пензију, Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске позивао је све осигуранике, који у току 2024. и 2025. године испуњавају услове за стицање права на старосну пензију, да се обрате у најближу пословницу Фонда, према мјесту пребивалишта, ради комплетирања документације и ажурирања података битних за поступак рјешавања о праву на пензију.

- Користимо се приликом да позовемо осигуранике да, заједно са Фондом, правовремено започну поступак обезбеђење недостајуће документације и података у матичној евиденцији осигураника, како би, када испуне услове, закључујe радни однос и поднесу захтјев за остваривање права на пензију, Фонд управни поступак могао провести ефикасно и у што краћем року - наводи се у саопштењу.

На овакав начин, како су навели, уз правовремену сарадњу осигураника и Фонда ефикасност и ефективност стручне службе Фонда у провођењу управног поступка била би на веома високом нивоу, а тиме и задовољство корисника услугама Фонда у овом случају, осигураника.

- Осигураницима се препоручује да приликом доласка у најближу пословницу Фонда понесу расположиву документацију као што су: радна књижица или фотокопија исте, доказ о стажу осигурања са увећаним трајањем (бенефицирани стаж), потврду стажа из других држава ако је иста претходно прибављена, као и друге доказе о стажу које осигураник посједује - наводе у Фонду.

Услови под којима осигураник у 2024. години може остварити право на старосну пензију:

Жена: - 65 година живота и 15 година стажа осигурања

    - 59 година и 8 мјесеца живота и 40 година пензијског стажа

    - 57 година и 8 мјесеца живота и 35 година стажа осигурања

Мушкарац: - 65 година живота и 15 година стажа осигурања

  - 59 година и 8 мјесеца живота и 40 година пензијског стажа

Благовремено комплетирање документације осигуранику ће омогућити остваривање права у року од 7-15 дана, што је знатно краће од законом прописаног рока од два мјесеца.

- Ово се нарочито односи на осигуранике који су један период свог радног вијека провели ван територије Републике Српске за који је потребно обезбиједити потврду стажа из иностранства или Федерације БиХ. Без обезбјеђења ове потврде стажа Фонд не може приступити рјешавању таквих захтјева све до комплетирања документације са тим веома важним документом, који је услов за рјешавање о праву на пензију - истиче се.

Стога, из наведених разлога, Фонд апелује на све осигуранике, који у овој години стичу услове за остваривање права на старосну пензију, да се јаве у најближу пословницу Фонда, према мјесту пребивалишта, како би започели и правовремено окончали поступак комплетирања документације потребне за поступак рјешавања о праву на старосну пензију, након што захтјев осигураника буде поднесен.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?