Francuska

Poznata stklara obustavlja proizvodnju, računi im sa 3 skočili na 13 miliona evra

  • Извор: Телеграф
  • 03.11.2022. 17:50

Počev od ovog mjeseca, francuska staklara Duralex je prinuđena da obustavi proizvodnju, usljed - kako kažu - ludih, brutalno visokih računa za struju.

Francuski proizvođač posuđa, čije su čvrste čaše za piće sveprisutne u školama i korporativnim menzama širom zemlje, zaustaviće proizvodnju na najmanje četiri mjeseca zbog onoga što je izvršni direktor Duralexa opisao kao "brutalni, ludi" troškovi gasa i struje.

Kompanije širom Evrope bore se da pronađu načine da nastave sa proizvodnjom, uprkos tome što su cijene energije dostigle rekordne visine, a što je posljedica rata u Ukrajini.

Ponekad je, ipak, jedino rješenje da se prestanete s radom, bar na neko vrijeme. Upravo to se dešava sa 77-godišnjim brendom, poznatom u Francuskoj i šire, po staklu koje se rijetko lomi.

"Cijene struje u posljednjem kvartalu i početkom sljedeće godine bile bi neobjašnjive, brutalne, lude cijene koje nisu dozvoljavale nastavak proizvodnje u normalnim uslovima", rekao je izvršni direktor za Rojters.

Fabrika ove kompanije se, inače, nalazi u centralnoj Francuskoj.

Kompanija, čiji je promet ove godine bio u porastu, ima šest mjeseci zaliha i u međuvremenu može da nastavi sa prodajom staklenog posuđa i posuđa za rerne, kaže Hose-Luis Ljakuna.

Ali, cijena energije koja treba Duralexu - kako bi njegova pećnica rastopila silicijum dioksid na 1.500°C ​​u staklo - udvostručila bi se od oktobra do novembra, piše Rappler.com.

"Od novembra, da smo nastavili da proizvodimo, energija bi predstavljala 40% našeg prometa. To je ekonomski iracionalno, finansijski iracionalno", kaže direktor.

"Nastavak proizvodnje pod ovim uslovima bi ugrozio održivost kompanije. Proizvodnja će stati u novembru, a 250 radnika će biti na odmoru, čak i ako pećnica, stavljena u stanje pripravnosti, neće u potpunosti stati – inače bi se pokvarila".

Duralex se nada da će nastaviti proizvodnju sljedeće godine.

"Već smo nabavili energiju za drugi i treći kvartal 2023. godine, po visokim, ali prihvatljivim cijenama ako ih uporedimo sa cijenama na kraju godine", kaže prvi čovjek francuske staklare.

Gledajući unaprijed, Duralex traži alternativu gasu za svoju pećnicu, i nastaviće da smanjuje potrošnju energije, koja je već 20% manja u odnosu na prošlu godinu.

Kompanija, koja ima godišnji promet od oko 30 miliona evra, obično je plaćala oko 3 miliona evra troškova za energiju godišnje. Ali, povećanje cijena je bilo toliko da bi im računi bili 13 miliona evra.

Тагови:
  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.