Невјероватни детаљи

Познати трговачки ланац масовно варао купце

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 09.04.2024. 22:35

Након што се позната америчка трговина Walmart пристала нагодити на износ од 45 милиона долара усљед тужбе у којој су је потрошачи оптужили да је годинама варала на вагању меса, у јавност полако доспијевају детаљи како је то трговина тачно муљала своје купце, и прилично су невјероватни.

Портал Consumer Reports набавио је неколико примјера рачуна из парнице из којих је видљиво да су се преваре најчешће односиле на претпаковано месо, месо перади и рибу, да су биле учесталије код робе на акцији те да су потрошачи у коначници за килограм меса плаћали више него што је била изражена цијена на декларацији.

Платио пуни износ

Према једном примјеру укљученом у парницу, Walmart је на полици оглашавао снижену цијену пуретине од 98 цента за фунту (0,454 kg) док је редовна цијена на роби износила 1,48 долара за фунту (0,454 kg), дакле 50 центи више.

Комад меса тежио је 15,28 фунти, што значи да га је потрошач на снижењу требао платити 15,07 умјесто редовних 22,76 долара, но компанија је посегнула за триком - приликом обрачуна, систем је напросто повећао тежину производа управо толико да цијена досегне редовну па је потрошач на крају заправо платио пуни износ умјесто акцијског.

Други примјер односи се на паковане свињске шницле - снижена цијена на полици је 4,16 долара за фунту (0,454 kg) док редовна на пакету износи 5,17 долара па би пакет тежине 1,98 фунти на попусту требао коштати 9,25 умјесто 10,24 долара.

Но у тренутку кад га је потрошач ишао платити, систем је направио исти трик као и у пријашњем случају - једноставно је повећао тежину производа на 2,2 фунте и тиме наплатио 10,24 долара, дакле пуну цијену производа. Спорне рачуне можете погледати овд‌је.

Морају имати рачун

Како преноси Consumer Reports, Walmart је током спора негирао да је манипулисао тежином својих производа, но на крају се ипак пристао нагодити, а сви потрошачи који су у периоду од 19. октобра 2018. до 19. Јануара 2024. године били оштећени у овој превари имају право бити укључени у одштету.

Ако су задржали рачуне те могу доказати куповину, остварују право на поврат у износу од два посто, односно највише до 500 долара, а пријавити се могу до 5. јуна.

Оно што у цијелој причи остаје неразјашњено јест је ли трговац намјерно манипулисао цијенама и тежином својих производа или је овд‌је ријеч о некој врсти погрешке, преноси Јутарњи.хр.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм